Σομαλία: Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι λόγω συγκρούσεων και ξηρασίας

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, των πλημμυρών και της ξηρασίας από την αρχή του έτους στη Σομαλία, με τον κίνδυνο λιμού να μεγαλώνει.

Σε σχετική ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καταγράφεται «επίπεδο ρεκόρ στους εκτοπισμούς» που καταγράφηκαν από την 1η Γενάρη έως τις 10 Μάη στη χώρα.

Στην τωρινή ξηρασία, από τις εντονότερες στη χώρα, που προκλήθηκε από πέντε περιόδους με ανεπαρκείς βροχοπτώσεις από το 2020, ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες αυτές βδομάδες σφοδρές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων. Η χώρα βιώνει εξάλλου έξαρση της βίας, λόγω της στρατιωτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει από τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» και των ένοπλων συγκρούσεων στη (μη αναγνωρισμένη διεθνώς αυτονομηθείσα) Σομαλιλάνδη, που τον Φλεβάρη προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 210 αμάχων.

Από την 1η Γενάρη, οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει πάνω 433.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, «ενώ πάνω από 408.000 εκτοπίστηκαν λόγω των πλημμυρών που σάρωσαν τα χωριά τους και 312.000 άλλοι εκτοπίστηκαν λόγω της καταστροφικής ξηρασίας».

Στη Σομαλία, όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 17 εκατομμύρια άτομα, πάνω από 3,8 εκατ. έχουν εκτοπιστεί, «γεγονός που επιδεινώνει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, όπου περίπου 6,7 εκατ. άνθρωποι πασχίζουν να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη σύνοδος των χωρών δωρητών για το Κέρας της Αφρικής. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, πάνω από 23 εκατ. άνθρωποι πλήττονται από «σοβαρό λιμό» στις τρεις βασικές χώρες της περιοχής (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία).

Μόνο για τη Σομαλία, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει έως τώρα παρά το 22% των πόρων που χρειάζονται για να προσφέρουν αυτήν τη χρονιά την απαραίτητη βοήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...