Σομαλία: Σκοτώθηκαν ο κυβερνήτης και τρεις ακόμη σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

Σομαλία - πρόσφυγες
(Φωτό αρχείου) / Πηγή: Eurokinissi

Ο κυβερνήτης του Mudug, μια περιοχή στην ημι-αυτόνομη πολιτεία Puntland της Σομαλίας, σκοτώθηκε με τρεις από τους σωματοφύλακες του σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Κυριακή.

Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση al Shabaab, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Mohamed Osman: «Μια βόμβα αυτοκινήτου αυτοκτονίας χτύπησε το αυτοκίνητο του κυβερνήτη. Ο κυβερνήτης Ahmed Muse Nur και τρεις από τους σωματοφύλακες του πέθαναν».

Η Al Shabaab πολεμάει εδώ και χρόνια για να ανατρέψει την κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας και να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος.

Βεβαίως, οι θρησκευτικές αναμοχλεύσεις κρύβουν τις αντιθέσεις που οξύνονται ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θέλουν τον έλεγχο της περιοχής για να εξασφαλίσουν για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, τις τεράστιες πηγές ενέργειας της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς.

Για την τουρκική αστική τάξη, η Σομαλία είναι μέσα στα σχέδιά της για την εύρεση νέων αγορών. Από το 2017 έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση 10.000 ανδρών, τη μεγαλύτερη ξένη βάση της Άγκυρας.

Η Σομαλία, μετά την έναρξη του εμφυλίου τον 1991, έχει γνωρίσει την “ανθρωπιστική” βοήθεια των ΗΠΑ, των Ιταλών, των Καναδών και των Βέλγων… Πολλά παιδιά γνώρισαν την “αγάπη” του καπιταλισμού…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...