Σομαλία – Σομαλιλάνδη: Σχεδόν 100.000 πρόσφυγες προσέφυγαν στην Αιθιοπία

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι που διέφυγαν από τις μάχες στη Σομαλιλάνδη, αποσχισθείσα ανεξάρτητη περιοχή της Σομαλίας, βρήκαν καταφύγιο σε έναν μήνα σε μια απομονωμένη περιοχή της Αιθιοπίας που πλήττεται από σοβαρή ξηρασία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Αιθιοπίας για τους πρόσφυγες.

Επικαλούμενη τις αρχές της διοικητικής περιοχής του Ντοόλο, που ανήκει στην περιφέρεια Σομάλι της Αιθιοπίας και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, σε απόσταση 1.300 και πλέον χιλιόμετρων άσχημου δρόμου από την Αντίς Αμπέμπα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εκτιμά ότι 98.000 άνθρωποι έχουν καταφθάσει στις τρεις διοικητικές περιφέρειες (woredas) που συνορεύουν με τη Σομαλιλάνδη από τις 6 Φεβρουαρίου.

«Θα επιβεβαιώσουμε αυτούς τους αριθμούς» χάρη στην καταγραφή που έχει αρχίσει, δήλωσε ο Τεσφαχούν Γκομπεζάι, γενικός διευθυντής της αιθιοπικής κυβερνητικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Επαναπατρισμένους (RRS), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αντίς Αμπέμπα με τον Μαμαντού Ντιάν Μπαλντέ, εκπρόσωπο της HCR στην Αιθιοπία.

Τα τελευταία στοιχεία που ήταν διαθέσιμα την Δευτέρα κάνουν λόγο για «29.000 ήδη καταγεγραμμένους πρόσφυγες και οι αριθμοί αυτοί δεν σταματούν να αυξάνονται», διευκρίνισε ο τελευταίος προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες είναι “κυρίως γυναίκες και παιδιά”.

Αν ο αριθμός τους επιβεβαιωθεί, η άφιξη των προσφύγων αυτών αυξάνει κατά 40% τον πληθυσμό στις τρεις προαναφερόμενες woredas, ο οποίος αριθμεί σχεδόν 236.000 ανθρώπους που υποφέρουν ήδη από την ξηρασία η οποία πλήττει την περιοχή τους και ευρύτερα ένα μέρος του Κέρατος της Αφρικής.

«Είναι μια περιοχή που δεν έχει υποδομές και δεν είναι ανεπτυγμένη κοινωνικοοικονομικά, που παλεύει με την ξηρασία εδώ και τέσσερα χρόνια», υπενθύμισε ο Τεσφαχούν: Ωστόσο οι κάτοικοί της «που πλήττονται από την ξηρασία και διάφορες προκλήσεις ήταν οι πρώτοι που βοηθούν» τους πρόσφυγες, «πριν καν φτάσουμε εμείς, τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους και μοιράστηκαν την ελάχιστη τροφή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...