Σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού: Απαντούν με πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη

Από την κινητοποίηση του ΠΜΣ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Από την κινητοποίηση του ΠΜΣ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Με μεγάλο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο απαντούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Γενάρη οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για την υγεία και την επιβίωσή τους. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πραγματοποίησε έκτακτο ΔΣ την περασμένη Τρίτη και κάλεσε σε κινητοποίηση αντίστοιχα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ απόφαση πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος.

Ηδη, πολλές πολλές παραστάσεις, παραγωγές, συναυλίες ακυρώνονται ή αναβάλλονται με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και μάλιστα σε μια περίοδο που κανονικά είναι περίοδος εντατικής εργασίας. Στους μουσικούς, μάλιστα, τα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση καθιστούν αδύνατη την εργασία, αφού απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Τα νέα μέτρα βρήκαν τους μουσικούς μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο σε μια περίοδο συνεχιζόμενων παρεμβάσεων για το εποχικό επίδομα, για τα ένσημα του μητρώου καλλιτεχνών κ.ά. Την περασμένη βδομάδα, αμέσως μετά και την προκήρυξη των νέων μέτρων, πραγματοποίησαν δύο κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εξέδωσαν, μάλιστα, και ανακοίνωση μετά από συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, στην οποία αναφέρουν: «Η κυβέρνηση, διά στόματος κυρίας Στρατινάκη, σήμερα (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή) μας είπε… ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό δεν δικαιούνται το επίδομα απ’ τον Αύγουστο έως σήμερα, αφού όλα “λειτούργησαν κανονικά”. Αλήθεια τότε, γιατί οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου >20%, θα πάρουν αναδρομικά 20 εκατ. ευρώ για το 2021; Μάλιστα, από αυτά τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι μεγάλοι και όχι μικρές επιχειρήσεις που είναι στο όριο της επιβίωσης. Οτι όσοι πήραν την αποζημίωση μέσω Μητρώου δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειες κ.λπ. Αλήθεια τότε, γιατί στα ένσημα που μπήκαν μέσω του επιδόματος, υπήρχαν οι σχετικές κρατήσεις; Οτι 534 ευρώ που θα πάρουμε το νωρίτερο τον Φλεβάρη, μας αρκούν για Δεκέμβρη και Γενάρη, δηλαδή 267 ευρώ το μήνα! (…)».

Παράλληλα, από την 1η Γενάρη άνοιξε και η πλατφόρμα για την αποζημίωση του Γενάρη. Ο ΠΜΣ ανάμεσα σε άλλα ζητά: «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας μας. Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων συναδέλφων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα. Υπάρχουν 3.000 συνάδελφοι (σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του υπουργείου) που τηρούν τα κριτήρια και εγγράφηκαν μετά τις 10/1, να συμπεριληφθούν άμεσα και να αποζημιωθούν. Υπάρχουν επίσης καινούριοι συνάδελφοι. Η αποζημίωση μέσω μονομερούς δήλωσης (μητρώο καλλιτεχνών) πρέπει να δίνει τα ίδια δικαιώματα που δίνει και η αποζημίωση μέσω αναστολής εργασίας. Ενταξη όλων των κωδικών που αφορούν τους μουσικούς. Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που αποκλείουν όσους συναδέλφους ετεροαπασχολούνται για τον μήνα αναφοράς».

Δείτε ακόμα...