Σωματείο Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας: Πιο δυναμικά στη μάχη για ενίσχυσή τους και με τις εκλογές

Από την απεργιακή συγκέντρωση διανομέων στην Πάτρα 22/9/2021

Στη μάχη να γίνει ακόμη πιο μαζικό το σωματείο, μπαίνουν πιο δυναμικά οι εργαζόμενοι στο χώρο των διανομών και των ντελίβερι στην Αχαΐα, με την πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το σωματείο ιδρύθηκε τον Απρίλη «απ’ την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στις διανομές – ταχυμεταφορές, ειδικά μετά την είσοδο και στην Πάτρα, μεγάλων εταιριών στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως η e-food, η wolt και άλλες», τόνισε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, Νίκος Κουφαλάκος, σημειώνοντας πως μόνο μία από αυτές απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων.

Αναφερόμενος στη σημασία οργάνωσης των εργαζομένων στο χώρο, πρόσθεσε πως «μέχρι πρότινος, δύσκολα κάποιος μπορούσε να πιστέψει τι μπορούμε να πετύχουμε, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που είχαμε. Το κέρδος όμως από τον πρόσφατο αγώνα να μην περάσουν τα σχέδια που είχε η εργοδοσία της e-food, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, γέμισαν με θάρρος και αισιοδοξία τους εργαζόμενους στο χώρο».

Εξηγώντας ότι εκτός του φόβου σε μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στον κλάδο, επικρατεί άγνοια για τα δικαιώματά τους, δήλωσε πως «αυτό είναι και ένα ακόμη μεγάλο κέρδος για να οργανωθείς στο συνδικάτο. Δεν μένει κανένας μόνος του, έχουμε παράδειγμα πως δώσαμε την τελευταία μας μάχη, με συζητήσεις, συνελεύσεις και την αλληλεγγύη που μας έδειξαν άλλοι εργαζόμενοι. Όλη η πάλη μας πέρασε μέσα από το σωματείο, φάνηκε ότι μπορούμε να έχουμε και αποτελέσματα».

Επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της πάλης των εργαζομένων, τόσο για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους στον κλάδο (όπου πολλοί εργάζονται ανασφάλιστοι, με ωράρια «λάστιχο», δικό τους εξοπλισμό, μηχανάκια κα), αναφέροντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, όλων των αντεργατικών μέτρων».

12 χρόνια πάνω σε ένα μηχανάκι…

Από την πλευρά του ο 63χρονος ντελιβεράς, Βασίλης Κορδέλας, που σήμερα θέλει 19 μήνες για να βγει στη σύνταξη, κάνοντας ένα μικρό «ταμείο» από τη δράση του σωματείου τόνισε: «Είχαμε προσπαθήσει και άλλες φορές στο παρελθόν να οργανωθούμε και δεν τα καταφέραμε. Χαίρομαι γιατί μπήκαν μπροστά νέα παιδιά με όρεξη και αυτό έχει μεγάλη σημασία, να καταλάβουμε όλοι μας την αναγκαιότητα οργάνωσης. Για μένα το σωματείο αποτελούσε όνειρο ζωής και έγινε πραγματικότητα που πρέπει να την στηρίξουμε».

Στα 12 χρόνια που δουλεύει στο χώρο ζώντας την 6μελή οικογένειά του, χειμώνα καλοκαίρι με κρύο, βροχή και καύσωνες, όπως εξηγεί, έχει δει πολλά: «Από συνεχόμενα ωράρια νυχτερινά χωρίς ένσημα, μέχρι ατυχήματα, δικά μου τουλάχιστον 10 φορές, αλλά και συναδέλφων». Σε ένα μάλιστα από αυτά, άλλου εργαζόμενου στο χώρο, όπως αναφέρθηκε από τους δύο συνδικαλιστές, έτρεχε εκπρόσωπος της εργοδοσίας μεγάλης αλυσίδας, να βγάλει το κουτί απ’ το μηχανάκι για να μην φαίνεται ότι ο οδηγός ήταν ντελιβεράς.

Οι εκλογές, τέλος, θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και τις δύο μέρες με στόχο, τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Δείτε ακόμα...