Σότσι: Συνάντηση είχαν χτες οι Πρόεδροι Ρωσίας και Σερβίας

Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς - 25/11/2021
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς – 25/11/2021 / Πηγή: TWITTER

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχαν χτες στο Σότσι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν για 19η φορά από το 2012 (όταν πρωτοεκλέχτηκε ο Βούτσιτς).

Όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα των εξελίξεων των ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κόσοβο, η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Σερβίας, η ενεργειακή τροφοδότηση με ρωσικό φυσικό αέριο, μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, το διμερές εμπόριο κ.ά.

Ο Αλ. Βούτσιτς δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ότι «θα μου πάρει όλη τη μέρα να σας εξηγήσω όλα αυτά για τα οποία συζητήσαμε. Ο Πούτιν μού έκανε περίπου 90 ερωτήσεις για διάφορα θέματα. Εγώ στάθηκα περίπου σε 10 θέματα, αλλά με μεγάλο εύρος. Μιλήσαμε πολλή ώρα για το Κόσοβο, για την κατάσταση στην περιοχή, για την απροθυμία των Αλβανών να κάνουν αληθινό διάλογο, για τις εξελίξεις στο βορρά του Κοσόβου και των Μετοχίων (όπου προ μηνών σημειώθηκαν πολυήμερες ταραχές με σερβικές και κοσοβάρικες βαριά οπλισμένες δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στη μεθόριο), για όλη την περιοχή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι συζητήθηκαν και μια σειρά από επενδύσεις που προχωρούν ή σχεδιάζονται, όπως η «ανοικοδόμηση του σιδηροδρομικού δικτύου στο Βελιγράδι, η κατασκευή υπόγειου σιδηροδρόμου, ο τομέας της ραδιοφαρμακολογίας, για τα οποία σύντομα πρόκειται να υπογραφούν συμφωνίες».

«Όταν μιλάς με κάποιον για τρεις ώρες δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί. Είμαι πολύ ευγνώμων στον Πούτιν που βρήκε αρκετό χρόνο για τη Σερβία», ανέφερε ο Βούτσιτς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο ακόμα η Σερβία θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στην ίδια τιμή – δηλαδή με 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όταν η τιμή του αερίου αυτήν τη στιγμή στις διεθνείς αγορές φτάνει μέχρι και τα 1.000 δολάρια – ενώ η ρωσική πλευρά δήλωσε πρόθυμη για σχετική συνεργασία και μετά.

Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν έσπευσε να παρατηρήσει ότι «η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της Αμυνας προσβλέπει αναμφισβήτητα στο καλό και των δύο χωρών», για να δεχτεί το «ευχαριστούμε» του Βούτσιτς για «τα όμορφα δώρα που λάβαμε» (σ.σ. η Σερβία έχει εκτοξεύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, με μεγάλο μέρος των αγορών της να είναι ρωσικές) και ανήγγειλε «στο μέλλον, νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς».

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι «παραδώσαμε το (εμβόλιο) “Sputnik V” στη Σερβία, αλλά και δημιουργήσαμε αλυσίδα παραγωγής στο Βελιγράδι, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Σερβία όσο και για τις γειτονικές της χώρες, που μπορούν να προμηθευτούν το προϊόν».

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να αυξηθεί πάνω από 10% ο όγκος του διμερούς εμπορίου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...