Σε παράγοντα σοβαρής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς, εξελίσσεται όπως ήταν αναμενόμενο η συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος από το 2026, με τον Ρώσο Πρόεδρο να «προειδοποιεί» ότι η Μόσχα θα «απαντήσει» με επανέναρξη της παραγωγής πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς και την αντίστοιχη ανάπτυξή τους με στόχευση προς τη «Δύση».
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στο Κίεβο, καθώς και να συγκεντρώνουν οπλικά συστήματα και στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, προετοιμαζόμενοι για ευρύτερη σύγκρουση.
Πούτιν: «Απάντηση» με ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς
Σε ομιλία του στην Αγ. Πετρούπολη, την Κυριακή, στην ετήσια παρέλαση για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «προειδοποίησε» ότι η Μόσχα θα σταματήσει να τηρεί το μονομερές μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς αν αναπτυχθούν αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν να αναπτύσσουν τέτοιες «δυνατότητες πυρός μεγάλου βεληνεκούς» στη Γερμανία από το 2026, αναφερόμενες σε πυραύλους SM-6, πυραύλους «Tomahawk» και υπερηχητικά όπλα.
Αν εφαρμοστεί το παραπάνω σχέδιο, ανέφερε ο Πούτιν, «ρωσικές κρατικές και στρατιωτικές υποδομές, διοικητικά και βιομηχανικά κέντρα, αμυντικές υποδομές» θα βρεθούν στο βεληνεκές αυτών των πυραύλων.
«Ο χρόνος πτήσης αυτών των πυραύλων, που θα μπορούσαν τελικά να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι περίπου 10 λεπτά για να φτάσουν σε στόχους στο έδαφός μας», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια, θα θεωρήσουμε ότι είμαστε απαλλαγμένοι από το μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη όπλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς», επισήμανε ο Πούτιν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός αριθμού τέτοιων συστημάτων (…) Θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου».
Σημειώνεται ότι οι εξοπλισμοί αυτού του είδους, βεληνεκούς 500 ως 5.500 χιλιομέτρων, αποτελούσαν κάποτε το αντικείμενο Συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) που είχε υπογραφεί το 1988.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2019 από τη Συνθήκη αυτή, κατηγορώντας η μια την άλλη ότι δεν σέβεται πια τους όρους της. Η Μόσχα είχε ωστόσο ανακοινώσει ότι δεν θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων αυτού του είδους (αυτό είναι το «μονομερές μορατόριουμ» που αναφέρει ο Ρώσος Πρόεδρος), όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν στην ανάπτυξή τους στο εξωτερικό.
«Η κατάσταση αυτή φέρνει στη μνήμη τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου που συνδέονται με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς “Pershing” στην Ευρώπη», επισήμανε ο Πούτιν, αναφέροντας επίσης ότι «νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ασκήσεων, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μετεγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων “Typhon” από το έδαφός τους στη Δανία και στις Φιλιππίνες».
Το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει στα μέσα Ιούλη ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα καταστούν θεμιτοί στόχοι της Ρωσίας στην περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στην ίδια προχτεσινή ομιλία του στην παρέλαση του ρωσικού στόλου, στην οποία φέτος συμμετείχαν επίσης κινεζικά, ινδικά και αλγερινά πλοία, ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση της παροχής προηγμένου εξοπλισμού για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων.
Από την πλευρά της Γερμανίας, σχολιάζοντας τις «προειδοποιήσεις» του Πούτιν για την απάντηση της Μόσχας στην περίπτωση που προχωρήσει η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να εκφοβιστούμε από τέτοιες απειλές».
Νέο πακέτο όπλων στο Κίεβο από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στο Κίεβο, για την ιμπεριαλιστική σύγκρουσή τους με τη Ρωσία.
Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο, συνολικού ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.
Από αυτό το ποσό τα 200 εκατ. δολάρια αφορούν σε αποστολή όπλων από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και περίπου 1,5 δισ. δολάρια αφορούν σε συμβόλαια παραγωγής όπλων από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, για την αποστολή στο Κίεβο και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.
Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας, εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα κ.ά.
Μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Γερμανία στην Πολωνία
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, συνεχίζεται η μεταφορά αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων των ΗΠΑ από τη Γερμανία στην Πολωνία.
Σε μία επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει ως τα τέλη Σεπτέμβρη, ο στρατός των ΗΠΑ θα μεταφέρει οδικώς από στρατιωτική αποθήκη στο Manheim της Γερμανίας 87 άρματα μάχης και 150 οχήματα μάχης πεζικού σε βάση στο Powidz της Πολωνίας.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του πολωνικού Radio ZET υπογραμμίζεται η εγγύτητα της βάσης στο Powidz στο αεροδρόμιο, για την ταχεία αεροπορική μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού όταν χρειαστεί.
Δημοσίευμα της εφημερίδας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας «Stars and Stripes» στα τέλη Ιούνη περιέγραφε την έναρξη της επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα 14 τανκς «Abrams M1» έφτασαν εκείνες τις μέρες στην πολωνική βάση στο Powidz, η οποία βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική από το 2025.
«Η εγκατάσταση, που διατηρείται από την 405η Ταξιαρχία Υποστήριξης Πεδίου Στρατού, είναι η πιο σημαντική μεμονωμένη επιχείρηση υποδομής του ΝΑΤΟ εδώ και τρεις δεκαετίες», ανέφερε δήλωση του Στρατού των ΗΠΑ, που δημοσίευσε η «Stars and Stripes».
Αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της βάσης στο Powidz για το ΝΑΤΟ, ο διοικητής της 405ης Ταξιαρχίας τόνισε ότι «η στρατηγική θέση της μας επιτρέπει να έχουμε πολλαπλές λεωφόρους προσέγγισης και διαδρομές αναχώρησης και επιβίβασης».
Η ηγεσία της ταξιαρχίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Powidz θα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει πλήρως μια αναπτυσσόμενη τεθωρακισμένη ταξιαρχία που φτάνει στην Ευρώπη εντός 48 ωρών.
Τα έργα για τη βάση ξεκίνησαν ήδη από το 2020 και κόστισαν περισσότερα από 360 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το «Stars and Stripes».
Εντείνεται η ρωσική πίεση στο πεδίο
Στο μεταξύ, στο πεδίο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να εντείνουν την πίεσή τους.
Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Vovche στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ την Κυριακή, στην ίδια περιφέρεια, ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να προωθούνται στην κατεύθυνση των πόλεων Pokrovsk and Kurakhove.
Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα χωριά Progres and Yevgenivka, 30 χιλιόμετρα από το Pokrovsk.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του παραδέχθηκε την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και τις «πολύ έντονες» ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση του Pokrovsk.
Χτες, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Βοβτσάνσκ στην περιφέρεια του Χαρκόβου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν εκεί ένα νέο μέτωπο τον Μάη, διεισδύοντας γρήγορα έως 10 χιλιόμετρα, ενώ ο Ζελένσκι δήλωσε χτες ότι το μέτωπο στην περιοχή «είναι ένα από τα πιο δύσκολα».
Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις με πυραύλους και drones εντός ρωσικού εδάφους.
Τρεις δεξαμενές σε αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας τυλίχθηκαν στις φλόγες ως αποτέλεσμα ουκρανικής επίθεσης με drones, δήλωσε την Κυριακή ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλεξέι Σμιρνόφ, ενώ επιδρομή ουκρανικών drones προκάλεσε ζημιές σε ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην περιφέρεια Αριόλ, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
Το δε ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο καταρρίφθηκαν δεκάδες ουκρανικά drones, μεταξύ άλλων στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ, Βαρόνεζ, Μπριάνσκ και Λένινγκραντ.
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο «Reuters» ότι ουκρανικά drones έπληξαν ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Olenya στη βόρεια Ρωσία, περίπου 1.800 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.