Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο στην πρώτη γραμμή για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια

Κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ Boeing_RC-135V στη βάση της Σούδας - 2018
Φώτο Αρχείου / Κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ Boeing_RC-135V στη βάση της Σούδας – 2018 / Πηγή: U.S. Navy

Συνεχίζονται καθημερινά οι απογειώσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών (π.χ. τύπου «RC-135V» της USAF) από τη Σούδα προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, για συλλογή στοιχείων σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Λέγεται εξάλλου ότι έχει αυξηθεί και η παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο ελέγχοντας τις κινήσεις ρωσικών πολεμικών που μετακινούνται από την Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τα Στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ αναζητά να μισθώσει άλλο ένα γιγαντιαίο μεταγωγικό πλοίο, με προδιαγραφές να φορτώσει και να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό όγκου 89.192 τετραγωνικών ποδιών ή 7.099 τόνων, συγκεκριμένα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα συν άλλο «γενικό φορτίο». Φαίνεται μάλιστα ότι βιάζονται να προωθήσουν αυτό το φορτίο από ΗΠΑ προς Ευρώπη, καθώς οι Αμερικανοί για να δώσουν το συμβόλαιο βάζουν ως προϋπόθεση το πλοίο να πιάνει, φορτωμένο, ταχύτητα τουλάχιστον 15 κόμβων.

Λιμάνι φόρτωσης ορίζεται το Charleston στη Νότια Καρολίνα και σημείο παράδοσης φυσικά η Αλεξανδρούπολη, με προγραμματιζόμενο διάστημα φόρτωσης και εκφόρτωσης του νέου πολεμικού φορτίου που θέλουν να περάσουν προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, μέσα από τον Εβρο, τον Μάρτη.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, δήλωσε πρόσφατα πως «η Αλεξανδρούπολη έχει αναδειχθεί ως βασικός κόμβος επιμελητείας, ειδικά για τον στρατό στην Ευρώπη, για τη μετακίνηση δυνάμεων και πόρων προς και από τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Αυτά ενώ στις 18/2 μεταβαίνει στη Μόσχα ο Ν. Δένδιας για συνάντηση με τον ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, να λέει προχτές πως ανάμεσα στα άλλα στη συζήτηση «αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας» στην επιστολή Λαβρόφ, με την οποία ζητάει από τα κράτη του ΟΑΣΕ να απαντήσουν πώς θα υπηρετήσουν στην πράξη τη ρήτρα «κάθε κράτος – μέλος να μην ενισχύει τη δική του ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Τέλος, χτες, ολοκληρώθηκε το βασικό σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα, όπου συμμετείχαν για δεύτερη φορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Περιελάμβανε αντικείμενα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης με σκοπό να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τη διαδικασία της προετοιμασίας για προσθαλάσσωση ελικοπτέρου, τη χρήση του σωστικού εξοπλισμού και τη διαδικασία περισυλλογής, καθώς και να αποκτήσουν την ικανότητα διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο.

Εκπαιδεύτηκαν 62 στελέχη της 1st Cavalry Division, συγκεκριμένα της 7/17 Μοίρας της (συνολικά περίπου 400 άτομα, ελικοπτεράδες, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες) που «ασκούνται» στη χώρα από τον Νοέμβρη, έχοντας για βάση εξόρμησης το Στεφανοβίκειο ενώ διαμένουν στον Βόλο. Μια ανάπτυξη στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ «ATLANTIC RESOLVE» (από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων) και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, όπως τονίζεται από το υπουργείο Αμυνας.

Δείτε ακόμα...