Σούδα – Μητσοτάκης: Στην Κρήτη χτυπά η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου

Μητσοτάκης και Πομπέο στη Σούδα
Μητσοτάκης και Πομπέο στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Αυτό τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του στη βάση της Σούδας κατά την διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο σ΄αυτήν, την στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ βάση.

Δήλωση που συμπυκνώνει τη συμμετοχή και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που ξεδιπλώνονται στην ευρύτερη περιοχή για την διανομή των αγορών, την ενίσχυση της θέσης της.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο απόγειό τους συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. “Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα”.

«Στην Κρήτη χτυπάει η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, στην Κρήτη συναντώνται τα συμφέροντα των δυο χωρών μας, στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις, ενώ η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του Hershel Williams ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των ΗΠΑ, τα αεροσκάφη μας θα πετάνε μαζί» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ανέδειξε τα εξοπλιστικά και οικονομικά πακέτα με τις ΗΠΑ, που αλληλοδένονται στους στόχους των ΗΠΑ για την ενίσχυση της θέσης τους στην Ανατ. Μεσόγειο έναντι των ανταγωνιστών Ρωσία, Κίνα. «Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».

«Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο κύματα απειλών και αντιπαλότητας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για τις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας ‘ιμπεριαλιστικής διευθέτησης’ ανάμεσα στην τουρκική και ελληνική αστική τάξη.

Στην Κρήτη, χτυπά η καρδιά του λαού της, και όχι των μονοπωλίων, των γερακιών του ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά αντίληψης ανάμεσα στο λαό και το κεφάλαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...