Σουδάν: Απειλή μαζικού λιμού για 18 εκατομμύρια

Αντιμέτωπο με την απειλή μαζικού λιμού είναι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του σουδανικού λαού, 11,5 μήνες από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου 2023, ανάμεσα στον Σουδανό Πρόεδρο και αρχηγό του τακτικού στρατού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και τον αρχηγό των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», Μοχάμεντ Χ. Ντάγκαλο.

Η Εντεμ Γουοσόρνου, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρτιν Γκρίφιθς, τόνισε πως το Σουδάν υφίσταται «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας». Η ίδια κατήγγειλε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταλείψει στην τύχη του τον σουδανικό λαό». 

Υπολογίζεται πως μένουν συχνά νηστικοί για περισσότερο από μια μέρα πάνω από 18 εκατομμύρια Σουδανοί που αντιμετωπίζουν «οξεία διατροφική ανασφάλεια», σε αριθμό υψηλότερο κατά 10 εκατομμύρια από το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2023, πριν καν αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος. Εκτιμάται επίσης πως ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 730.000 παιδάκια που υποφέρουν επίσης από οξύ υποσιτισμό.

Αυτά ενώ ένα μεγάλο μέρος των Σουδανών εκτοπισμένων αμάχων και των προσφύγων πέφτει θύμα εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, ενώ συχνές είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Από τις 15 Απριλίου 2023 υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Σουδανοί (οι περισσότεροι άμαχοι) και έχουν μείνει χωρίς δουλειά, εισοδήματα και τρόφιμα πάνω από 25.000.000 άμαχοι, που είναι περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...