Σουδάν: Διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους

Σουδάν διαδηλωτές

Διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους στο Σουδάν διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα. Στους δρόμους του Χαρτούμ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν από το πρωί, αν και αστυνομία και δυνάμεις του στρατού διέλυσαν κάποια από τα οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές, ενώ συνέλαβαν και κάποιους εξ αυτών. Μέχρι στιγμής τέσσερις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από σφαίρες, σύμφωνα με γιατρούς. Σε μια παράλληλη εξέλιξη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χτες κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στο Σουδάν, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.

Με απεργία που «νέκρωσε» τους περισσότερους χώρους δουλειάς συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο πραξικόπημα στο Σουδάν που οργανώθηκε από τον «μεταβατικό» πρόεδρο, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, ενώ κλιμακώνονται διεθνείς παρεμβάσεις και διεργασίες στο πλαίσιο του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού γύρω από το Σουδάν και την ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ.

Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών, δημόσιοι υπάλληλοι και γιατροί κάλεσαν σε γενική απεργία κατά του πραξικοπήματος, ενώ κλειστά έμειναν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και τα περισσότερα πανεπιστήμια και σχολεία.

Οι πραξικοπηματίες ανέστειλαν τη λειτουργία του διαδικτύου μπλοκάροντας τις τηλεπικοινωνίες, για να σαμποτάρουν τον συντονισμό κινητοποιήσεων και αντιδράσεων ενάντια στο πραξικόπημα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το πρακτορείο «Reuters» επικαλούμενο τοπικές πηγές έκανε λόγο για θάνατο τουλάχιστον 7 διαδηλωτών και για τραυματισμό άνω των 140.

Για «αποφυγή εμφυλίου πολέμου» κάνει λόγο ο επικεφαλής του πραξικοπήματος.

Ο στρατηγός Μπουρχάν, επιχειρώντας να «δικαιολογήσει» το πραξικόπημα και την κατάλυση της «μεταβατικής» κυβέρνησης της χώρας, ισχυρίστηκε πως έτσι «αποφεύχθηκε εμφύλιος πόλεμος». Κατηγόρησε ορισμένα στελέχη της «μεταβατικής» κυβέρνησης ότι υποκίνησαν τον λαό να εξεγερθεί κατά του στρατού, ενώ ανέφερε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους θα παραπεμφθούν σε δίκη και εάν αθωωθούν θα αφεθούν ελεύθεροι. Σε σχέση με τον πρωθυπουργό Α. Χαμντόκ, είπε πως είναι ασφαλής και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ισχυρίστηκε πως θα αφεθεί ελεύθερος «σήμερα ή αύριο».

Πληροφορίες που βγαίνουν από την πλευρά του ανατραπέντος μεταβατικού πρωθυπουργού, πάντως, συσχετίζουν το πραξικόπημα με δυνάμεις προσκείμενες στον πρώην δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ και το διαλυθέν (από το 2019) «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου».

«Ανησυχία» εκφράζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Σε ένα τέτοιο φόντο εντάθηκαν και διεθνείς αντιδράσεις και διεργασίες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χτες κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στο Σουδάν, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.

Τα κράτη-μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για το πραξικόπημα, αλλά ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει κοινή ανακοίνωση, κάτι που, σύμφωνα με διπλωμάτες, αναμένεται να γίνει σήμερα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε αναστολή της αμερικανικής οικονομικής «βοήθειας» ύψους 700 εκατ. δολαρίων στο Σουδάν (που είχε δοθεί ουσιαστικά ως «επιβράβευση» για την αμερικανόπνευστη συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ). Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε το πραξικόπημα, καταδικάζοντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» και απαιτώντας την άμεση αποκατάστασή της χωρίς προϋποθέσεις.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος – αντανακλώντας τα ανταγωνιστικά συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας στο Σουδάν – ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε μεν πως η Μόσχα αναμένει «το συντομότερο δυνατόν την επαναφορά της κατάστασης στη χώρα στα συνταγματικά πλαίσια», τονίζοντας ωστόσο πως «οι Σουδανοί πρέπει να χειριστούν μόνοι τους την κατάσταση στη χώρα τους» και καλώντας «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει πως το Σουδάν είναι «πολύ σημαντικό για μας και τις σχέσεις μας σε διάφορους τομείς» και πως η Μόσχα παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις» εκεί.

Ο δε επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, βρέθηκε χτες στη Ρουάντα με αφορμή την (δεύτερη από τον Γενάρη του 2019) υπουργική σύνοδο ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης. Σε δηλώσεις του για το Σουδάν ανέφερε ότι θα πρέπει οι δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν ελεύθερους όσους συνέλαβαν «δίχως όρους και προϋποθέσεις», ενώ νωρίτερα είχε καταδικάσει τις ενέργειες του σουδανικού στρατού σαν «προδοσία της επανάστασης, της διαδικασίας μετάβασης των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη». Αργότερα, εξέδωσε αντίστοιχη δήλωση εκ μέρους της ΕΕ, αναφέροντας ότι αυτή «επαναλαμβάνει την ισχυρή της δέσμευση στη μετάβαση του Σουδάν, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους και περιφερειακούς εταίρους να υποστηρίξουν την άμεση επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική πορεία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ριζοσπάστη»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...