Σουδάν: Η ανθρωπιστική κρίση επιτείνεται εξαιτίας των εμποδίων στη βοήθεια

Τα εμπόδια που εγείρονται στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χειροτερεύουν την κρίση στο Σουδάν, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος σε μερικές ημέρες συμπληρώνει δεκαπέντε μήνες, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στη χώρα.

«Υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες δεν μπορούμε να πάμε, επειδή είναι υπερβολικά επικίνδυνες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουμε άδειες» πρόσβασης σ’ αυτές, εξήγησε ο Πιερ Ντορμπ σε δημοσιογράφους στο Πορτ Σουδάν.

Η πόλη αυτή, στα σουδανικά παράλια στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η νέα de facto πρωτεύουσα της χώρας και έδρα του τακτικού στρατού, σε πόλεμο με τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Χαρτούμ.

«Η βελτίωση της πρόσβασης θα βοηθούσε εκατομμύρια ανθρώπους» στην αφρικανική χώρα, όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε με υποστήριξη του ΟΗΕ υπολόγιζε ότι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια 25 εκατομμύρια Σουδανοί, με άλλα λόγια πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Αντιδρώντας, οργανώσεις αρωγής δημιούργησαν συλλογικές κουζίνες που διανέμουν γεύματα σε εμπόλεμες ζώνες, με την υποστήριξη διεθνών οργανισμών.

Ωστόσο πέρα από τα προβλήματα που συναντούν οι οργανισμοί στη μεταφορά χρημάτων στις συλλογικές κουζίνες, αυτές οι τελευταίες δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές της χώρας, εξήγησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εργαζόμενος σε διεθνή οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...