Σουδάν: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μετά την παραβίαση και της νέας εκεχειρίας

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, πετούν μαχητικά αεροπλάνα ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται σε διάφορες συνοικίες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μάχες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημα του το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστός ως Χεμεντί, είχαν δεχθεί να παρατείνουν χθες, Κυριακή, τα μεσάνυχτα την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, έπειτα από «μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως, από την αρχή της σύγκρουσης, εκεχειρίες έχουν ανακοινωθεί για να παραβιαστούν αμέσως μετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνουν μόνο ότι οι ασφαλείς διάδρομοι για τις απομακρύνσεις ξένων διατηρούνται και πως οι διαπραγματεύσεις, που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, συνεχίζονται.

Μέχρι τώρα οι δύο στρατηγοί αρνούνται τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 528 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.599, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία θεωρείται πως υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...