Σουδάν: Κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων με όλμους πυροβολικού καταγράφηκε χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ανάμεσα στις δυνάμεις των Σουδανών αντίπαλων στρατηγών Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν αλ Ντάγκαλο.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτυπήθηκαν χτες τα νότια προάστια του Χαρτούμ αλλά και περιοχές κατά μήκος του ποταμού Νείλου στις πόλεις Μπάχρι και Ομντουρμάν.

Σφοδρές συγκρούσεις καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο και στην δυτική επαρχία Νταρφούρ, όπου μέσα στις τελευταίες βδομάδες έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άτομα.

Τα επίσημα στοιχεία για τα θύματα των συγκρούσεων μέσα στον τελευταίο μήνα αναφέρουν περίπου 700 νεκρούς και πάνω από 5.500 τραυματίες αλλά όλοι θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των αιματηρών συγκρούσεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό του Σουδάν εκτιμώνται σε πάνω από 700.000 άτομα ενώ άλλοι περίπου 200.000 θεωρείται πως έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ττο υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα πως η κατοικία του στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας στο Χαρτούμ δέχθηκε εισβολή ενόπλων και λεηλατήθηκε. «Το Κουβέιτ καταδικάζει έντονα την επίθεση στην κατοικία του στρατιωτικού ακολούθου όπως και όλες τις μορφές βίας και σαμποτάζ» ανέφερε η ανακοίνωση θυμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Βιέννης για τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...