Σουδάν: Μάχες μαίνονται στο Χαρτούμ παρότι τέθηκε σε ισχύ η νέα εκεχειρία

ΣΟΥΔΑΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ - Πόλεμος

Μάχες συνέχιζαν να μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ χθες Δευτέρα το βράδυ παρά το ότι τέθηκε σε ισχύ θεωρητικά, ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες των πραξικοπηματιών, ακόμη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για μια εβδομάδα, υποτίθεται για να μπορέσουν να περάσουν οι άμαχοι και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Περίπου δέκα συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανακοινώθηκαν και έμειναν κενό γράμμα στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, μιας από τις πιο φτωχές στον πλανήτη.

Για 37η συνεχόμενη μέρα, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Χαρτούμ έζησαν ακόμα μια μέρα μαχών εν μέσω αποπνικτικής ζέστης, οι περισσότεροι χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες.

Ο ΟΗΕ κατέγραψε χθες βράδυ «μάχες και μετακινήσεις στρατευμάτων ενώ οι δυο πλευρές είχαν δεσμευθεί να μην επιδιώξουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία».

Αυξάνονται οι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, τρομοκρατημένοι και πεινασμένοι, χιλιάδες Σουδανοί και πρόσφυγες στο Σουδάν προσπαθούν καθημερινά να φύγουν από τη χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι υπολογίζεται πως πάνω από 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σουδάν και κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του το γειτονικό Τσαντ ανακοίνωσε χθες πως ο αριθμός των προσφύγων από το Σουδάν «αυξάνεται ταχύτατα» και πλέον βρίσκεται περί τους 90.000, από 76.000 που ήταν τρεις ημέρες νωρίτερα. Αν η ένοπλη σύρραξη συνεχιστεί, τουλάχιστον άλλο ένα εκατομμύριο Σουδανοί μπορεί να καταφύγουν σε γειτονικά κράτη.

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι είτε εκτοπίστηκαν εντός της χώρας ή μετατράπηκαν σε πρόσφυγες αφότου ξέσπασε η σύγκρουση των ομάδων των πραξικοπηματιών στις 15 Απρίλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...