Σουδάν: Μικρές ελπίδες τερματισμού των συγκρούσεων

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, στρατηγός ’Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό,

Για πρώτη φορά από την έναρξη των εμφύλιων συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης,(RSF), ο αρχηγός των τελευταίων, στρατηγός Μοχάμαντ Χαμντάν Ντάγκαλο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με στόχο την ενσωμάτωση της οργάνωσής του στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ωστόσο, την ίδια ώρα δε δίστασε να «στολίσει» με υβριστικούς χαρακτηρισμούς («ψεύτης», «προδότης», «εγκληματίας») τον Σουδανό στρατηγό και επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν.

«Εμείς πολεμούμε για το Σουδάν, αλλά οι εναπομείνασες δυνάμεις (σ.σ. του στρατού) πολεμούν για την εξουσία» ισχυρίστηκε ο Ντάγκαλο προσπαθώντας να εξωραΐσει την αλλαγή στάσης του, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή θέσης καθώς ο στρατηγός Ντάγκαλο είχε ξεκινήσει τις συγκρούσεις με το στρατό αρνούμενος να δεχθεί την ενσωμάτωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στο στρατό. Αυτή τη φορά παρουσίασε την πρότασή του καλώντας το…στρατό να «ενσωματωθεί με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης»…

Χτες ο Σουδανός στρατηγός και επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν μετέβη στην Τζούμπα του Νοτίου Σουδάν και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Λίγες μέρες πριν είχε συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Α.Φ. Σίσι στο Κάιρο συζητώντας τρόπους για τερματισμό των καταστροφικών συγκρούσεων στο Σουδάν.

Σήμερα ξανάρχισαν οι πτήσεις της αιγυπτιακής αεροπορικής εταιρίας Egypt Air στο Σουδάν, για πρώτη φορά, από την έναρξη των συγκρούσεων του στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων, στα μέσα του περασμένου Απρίλη στο σουδανικό έδαφος. Η πρώτη πτήση έγινε από το Κάιρο με προορισμό την παράκτια πόλη του Σουδάν, Πορτ Σουδάν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...