Σουδάν: Νέα εκεχειρία αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται

Στρατιώτες του Σουδάν / Φωτό αρχείου

Σε νέα πενθήμερη εκεχειρία κατέληξαν σήμερα οι δύο αντιτιθέμενοι στρατηγοί του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν αλ Ντάγκαλο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο τις παραβιάζουν συστηματικά. Ως το μεσημέρι ακούγονταν σποραδικά πυρά σε βόρεια προάστια του Χαρτούμ και πυρά πυροβολικού στο νότιο τομέα της πόλης.

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία, εξέφρασαν ικανοποίηση για την παράταση της διάτρητης εκεχειρίας, που ουδέποτε τηρήθηκε και υποτίθεται πως θα επέτρεπε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αρκούνται έτσι να σημειώνουν καθημερινά τις «νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», χωρίς να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος όσων τις παραβιάζουν.

Από την άλλη, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε πως δεν μπόρεσαν να διανείμουν παρά μικρές ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων σε ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν, εξαιτίας των μαχών και του ότι τα φορτία τους, που φθάνουν αεροπορικώς, έχουν μπλοκαριστεί στα τελωνεία.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή στο δυτικό Σουδάν, που γειτονεύει με το Τσαντ, ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει εκεί τα χρόνια του 2000, επισήμανε ο Τόμπι Χάργουορντ της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σποραδικές μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στην Ελ Φάσερ, στο Βόρειο Νταρφούρ, ως και μέσα στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αμπού Σουκ, προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Σπίτια λεηλατήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν για ακόμα μια φορά από τις μάχες.

Στο Ανατολικό Νταρφούρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ),«περίπου τριάντα νεογέννητα πέθαναν μέσα σε νοσοκομείο αφότου άρχισαν οι μάχες, συμπεριλαμβανομένων έξι την ίδια εβδομάδα, λόγω έλλειψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια των διακοπών της ηλεκτροδότησης».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...