Σουδάν: Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο Βολκερ Περτες, ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν

Παραιτήθηκε σήμερα ο Γερμανός διπλωμάτης Φόλκε Πέρτες που είχε αναλάβει τον Ιανουάριο του 2021 τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Σουδάν.

Ο Πέρθες, που είχε χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από τη στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, προειδοποίησε πως η σύγκρουση ανάμεσα στο σουδανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο μπορεί να εξελιχθούν σε «εμφύλιο πόλεμο πλήρους κλίμακας». Επίσης διέκρινε πολύ σοβαρό κίνδυνο διαμελισμού του Σουδάν επισημαίνοντας «μυριάδες κρίσεις όπως οι συγκρούσεις στο Νταρφούρ, η διασυνοριακή κινητοποίηση αραβικών πολιτοφυλακών, οι μάχες στις επαρχίες Νότιο Κορντοφάν και Γαλάζιο Νείλο και εντάσεις στο ανατολικό Σουδάν από κατά τόπους φυλές.

Τόνισε πως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν δεν βρίσκεται κοντά σε «στρατιωτική νίκη» και πως η βία ειδικά στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ανέφερε, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως οι νεκροί από τον περασμένο Απρίλιο που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και παραστρατιωτικών έχουν ξεπεράσει τους 5.000, οι τραυματίες τους 12.000, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι άμαχοι. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως μόνο στην πόλη Γκενέινα που είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας του Δυτικού Σουδάν έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 ομαδικοί τάφοι με πολλές δεκάδες πτώματα από τις συγκρούσεις των παραστρατιωτικών δυνάμεων και Αράβων ενόπλων.

Παράλληλα η Έντεμ Ουσόρνου, που είναι διευθύντρια επιχειρήσεων στο Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ανέφερε πως πάνω από 20 εκατομμύρια Σουδανοί (δηλαδή περίπου το 50% του πληθυσμού) υποφέρει από μεγάλη πείνα και επισιτιστική ανασφάλεια. Τόνισε επίσης πως πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν τον λιμό και πως εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση τότε «μέρα με τη μέρα θα έρθουμε πιο κοντά στην τραγωδία του λιμού».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...