Σουδάν: Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Χαρτούμ

Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, μαίνονται ανάμεσα στο στρατό του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν που έκανε νέα έκκληση στους νέους για στράτευση και τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, που εστιάζουν τα πυρά τους κυρίως γύρω από στρατιωτικές βάσεις.

Το ίδιο διάστημα, ο στρατός αξιοποιεί το βασικό του πλεονέκτημα που είναι η πολεμική αεροπορία με την οποία πλήττει από αέρος θέσεις των παραστρατιωτικών για να θέσει υπό τον έλεγχό του το Χαρτούμ.

Οι παραστρατιωτικοί έχουν καταλάβει, παρόλα αυτά, το αρχηγείο της αστυνομίας και το τεράστιο οπλοστάσιό της, στο νότιο Χαρτούμ, πλήττοντας από εκεί θέσεις του στρατού στις βάσεις του στο κεντρικό τμήμα της πόλης, στα βόρεια και τα νότια. Αν καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τις τελευταίες στρατιωτικές βάσεις, θα καταλάβουν όλο το Χαρτούμ, εκτιμούν οι ειδικοί.

Με αφορμή την τριήμερη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας που ξεκίνησε χτες, οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στον πολύπαθο λαό.

Ο στρατηγός Μπουρχάν κάλεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «όλους τους νέους της χώρας και όλους όσοι μπορούν να την υπερασπιστούν να μην διστάσουν να το πράξουν ή να ενταχθούν στον στρατό». Μερικές ώρες αργότερα, κήρυξε μονομερώς «παύση πυρός» λόγω της θρησκευτικής γιορτής, αν και οι μάχες συνεχίστηκαν ασίγαστες…

Ο στρατηγός Ντάγκαλο ανάρτησε στο Τουίτερ ηχητικό μήνυμα για να απαντήσει στις καταγγελίες του ΟΗΕ περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και «εθνοτικού» πολέμου στο Νταρφούρ.

Νωρίτερα, η λεγόμενη «τρόικα για το Σουδάν» που απαρτίζουν η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κατήγγειλε «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σεξουαλική βία και τη βία με εθνοτικές διαστάσεις, που αποδίδονται κυρίως στις «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» και τις συμμαχικές τους δυνάμεις».

Επιπλέον, η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν, που έχει απομακρύνει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της από τη χώρα ήδη από την αρχή του πολέμου, δήλωσε «πολύ ανήσυχη» για τη βία στο Κουρμούκ, μια περιοχή στον Γαλάζιο Νείλο από όπου «εκατοντάδες άμαχοι διέφυγαν προς την Αιθιοπία».

Συνολικά περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις 15 Απριλίου, ενώ 600.000 έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν μεταβεί κυρίως στην Αίγυπτο και το Τσαντ.Ο ΟΗΕ και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των Σουδανών, την ώρα που 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...