Σουδάν: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο πραξικόπημα

Διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος στο Σουδάν, έξω από το αρχηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ

Χιλιάδες Σουδανοί συνέχισαν τις προηγούμενες μέρες τις μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και το γειτονικό Ομντουρμάν, ενάντια στο νέο στρατιωτικό πραξικόπημα από τον «μεταβατικό» Πρόεδρο, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν οι μαζικότερες διαδηλώσεις από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 25 Οκτώβρη, στο Χαρτούμ, στο Ομντουρμάν καθώς και σε άλλα αστικά κέντρα των πολιτειών Γκενταρίφ, Κασάλα, Βόρειο Κορντοφάν και Λευκός Νείλος. Οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν και πάλι άγρια καταστολή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 διαδηλωτών, ενώ πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, ομάδα μεσολαβητών του ΟΗΕ ξεκίνησε βολιδοσκόπηση προθέσεων από την «προσωρινή» στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Μπουρχάν, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Φ. Πέρθις, συναντήθηκε την Κυριακή με τον ανατραπέντα Σουδανό πρωθυπουργό, Αμπντάλα Χάμντοκ, δηλώνοντας πως συζήτησαν «επιλογές μεσολάβησης ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

Εν τω μεταξύ, μέλη της φυλής Μπετζά σταμάτησαν χτες τον αποκλεισμό που είχαν στήσει επί 6 βδομάδες στο Πορτ Σουδάν (η βασική πύλη εισαγωγών εμπορευμάτων στη χώρα). Διάφορες πλευρές επισημαίνουν πως η νέα εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα ο αποκλεισμός εξυπηρετούσε τα σχέδια για το πραξικόπημα, μεταξύ άλλων με την πρόκληση μεγαλύτερων ελλείψεων σε βασικά είδη κ.ο.κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...