Σουδάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και τα παζάρια

Οι σφοδρές συγκρούσεις σε προάστια της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ και της «δίδυμης» πόλης Ομντουρμάν, συνεχίστηκαν σήμερα παράλληλα με τα παζάρια και τις πιέσεις κυρίως των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μετά τη νέα τριήμερη εκεχειρία που υποτίθεται πως τέθηκε ισχύ την Κυριακή μεταξύ στρατού και των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει για την κατάσταση στο Σουδάν ενώ η Σαουδική Αραβία ζήτησε να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς οι δύο οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν (αρχηγός του στρατού) και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης που είναι από τους πιο πλούσιους Σουδανούς λόγω του λαθρεμπορίου χρυσού) αρνούνται τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις και ανταλλάσσουν κατηγορίες και ευθύνες για τις πολύνεκρες συγκρούσεις.

Στα παζάρια για έναρξη διαπραγματεύσεων συμμετέχουν επίσης η Αφρικανική Ενωση και οι ηγέτες γειτονικών χωρών Ανατολικής Αφρικής στο πλαίσιο της «Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη»(IGAD).

Την Κυριακή ο στρατηγός Μπουρχάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Χούρα, κατηγόρησε τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης «παραστρατιωτική ομάδα που θέλει να καταστρέψει το Σουδάν» με τη βοήθεια «μισθοφόρων που ήρθαν από το Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα». Ο αντίπαλός του στρατηγός Ντάγκαλο, από την άλλη,μιλώντας στο BBC χαρακτήρισε τον Μπουρχάν «προδότη» και άνθρωπο «ανάξιο εμπιστοσύνης» προσθέτοντας πως οι δυνάμεις του «βομβαρδίζονται αδυσώπητα» από το στρατό.

Το ίδιο 24ωορ, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν, που κυβέρνησε τη χώρα μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρα αλ Μπασίρ το 2019 ως το 2022, προειδοποίησε ότι εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις η χώρα του μπορεί να γίνει «η επόμενη Συρία και Λιβύη» εκτιμώντας πως ο πόλεμος μπορεί να πάρει διαστάσεις χειρότερες και από εκείνους σε Δαμασκό και Τρίπολη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ζήτησε να καταβληθεί μία «ενιαία διεθνής προσπάθεια να πειστούν οι επικεφαλής των δύο πλευρών να πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες». Οπως τόνισε, «πρόκειται για τεράστια χώρα που μπορεί να γίνει εφιάλτης για το κόσμο γιατί πρόκειται για συγκρούσεις ανάμεσα σε καλά εκπαιδευμένους στρατούς».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρθες, ανακοίνωνε με επιφύλαξη την πιθανή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών πιθανώς στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες για εκεχειρία στο Σουδάν δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχείς εκτιμώντας ότι «ακόμη και μία σπίθα» αρκεί για να γενικεύσει τις συγκρούσεις που από τις 15 Απρίλη ως την 1η Μάη είχαν σκοτώσει (σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας) τουλάχιστον 530 άτομα και τραυματίσει πάνω από 4.600 άλλα. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι δύο αντίπαλες πλευρές να δεσμευτούν σε μία παύση πυρός με μηχανισμό που θα την ελέγχει και θα συγκροτηθεί «ενδεχομένως με τη βοήθεια Σουδανών και ξένων παρατηρητών». Είπε επίσης ότι πιθανές διαπραγματεύσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία αλλά και στο Νότιο Σουδάν αν και η πρώτη φαντάζει πιο ιδανική περίπτωση επειδή, όπως τόνισε, διατηρεί σχέσεις και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...