Σουδάν: Την παραίτησή του από πρωθυπουργός ανακοίνωσε ο Αμπντάλα Χαμντόκ

Πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ
Φώτο Αρχείου / Πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ

Την παραίτησή του από πρωθυπουργός του Σουδάν, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής, ο Αμπντάλα Χαμντόκ, καθώς συνεχίζονται εδώ κι εβδομάδες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της «μεταβατικής» κυβέρνησης πολιτών – στρατιωτικών θεωρητικά υπό την ηγεσία του, που συναντούν αιματηρή καταστολή.

«Αποφάσισα να ανακοινώσω την παραίτησή μου, να δώσω τόπο σε άλλους», είπε ο Χαμντόκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο στρατός του Σουδάν κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη. Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της διεθνούς και της εσωτερικής πίεσης, η χούντα αποφάσισε κατόπιν να επαναφέρει στο αξίωμα τον ανατραπέντα πρωθυπουργό Χαμντόκ στις 21 Νοέμβρη.

Η επιστροφή του Χαμντόκ δεν σταμάτησε τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά των παρεμβάσεων του στρατού στα πολιτικά πράγματα. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες περί «προδοσίας» από μεγάλο μέρος του κινήματος διαμαρτυρίας. Στο διάγγελμά του την Κυριακή ο ίδιος προειδοποίησε πως η ίδια η «επιβίωση» της χώρας «απειλείται».

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Ιατρών, οργάνωση-συνιστώσα του κινήματος κατά της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επέμβασης για να διαλυθεί πλήθος που διαδήλωνε στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Με τους νέους θανάτους, ο αριθμός των πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το πραξικόπημα έφθασε τους τουλάχιστον 57.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν το 2022 να γίνει «χρονιά συνέχισης της αντίστασης» και απαίτησαν δικαιοσύνη για τους δεκάδες νεκρούς μετά το πραξικόπημα, καθώς επίσης και για τους 250 και πλέον νεκρούς πολίτες κατά τη διάρκεια της «επανάστασης» του 2019, όταν η χώρα απαλλάχτηκε από τον Όμαρ Ελ Μπασίρ, που άσκησε την εξουσία με σιδηρά πυγμή για κάπου τριάντα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...