Τρία χρόνια κλείνει σήμερα ο καταστροφικός πόλεμος στο Σουδάν που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας και επιτελάρχη του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και τον αρχηγό των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, που στηρίζονται κύρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πόλεμος έχει βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια την πλειονότητα των Σουδανών, έχει προκαλέσει τον ξεριζωμό 11 εκατ. ανθρώπων και την εξάπλωση της πείνας αλλά και πάνω από 59.000 νεκρούς και περίπου 11.000 αγνοούμενους.
Με την αφορμή της τρίτης επετείου από την έναρξη του πολέμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο διεθνής διάσκεψη δωρητών με στόχο την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και τη συγκέντρωση πόρων για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στη διάσκεψη του Βερολίνου όπου έδωσε παρών και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετέχουν και άλλοι αξιωματούχοι από κυβερνήσεις, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, ενώ έχουν εξαιρεθεί οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Αντίστοιχες διασκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο και το Παρίσι τα δύο τελευταία χρόνια δίχως ωστόσο να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της διένεξης.
Ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παρατήρησε ότι σήμερα, παρά τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί, αυτός ο πόλεμος «δεν βρίσκεται πολύ συχνά στα φώτα της δημοσιότητας». Παράλληλα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιπλέον 20 εκατ. ευρώ στο Σουδάν φέτος, εξηγώντας ότι στόχος της διάσκεψης είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Μαχαμούντ Αλί Γιούσουφ χαιρέτισε τη γερμανική πρωτοβουλία, «την ώρα που όλος ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στο Ιράν, την Ουκρανία και σε άλλες κρίσεις».
Από τον Ιανουάριο του 2026 έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις παραστρατιωτικών σχεδόν 700 άμαχοι καθώς οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, κυρίως στις πολιτείες Νότιο Κορντοφάν και Μπλε Νείλος. Αντίθετα, εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, την οποία ανακατέλαβε ο σουδανικός στρατός το 2025 και όπου έχει αρχίσει η ανοικοδόμηση σε κάποιους τομείς. Οι αγορές έχουν επαναλειτουργήσει, έχει αρχίσει ξανά η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ αυτή την εβδομάδα διεξάγονται οι απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιστρέψει στο Χαρτούμ, αν και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμονεύουν στην πόλη, με τις αρχές να προσπαθούν με αργούς ρυθμούς να εξουδετερώσουν δεκάδες χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.



