Σουηδία: Για μία ψήφο δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η σουηδική κυβέρνηση απέφυγε σήμερα μια πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η οποία κινδύνευε να οδηγήσει σε παραίτηση την πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Στα παζάρια που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας επετεύχθη η αποχή της ανεξάρτητης βουλευτού, Αμινέχ Κακαμπαβέχ, μιας Ιρανής κουρδικής καταγωγής και πρώην μαχήτριας των κούρδων ενόπλων Πεσμεργκά.

Η πρόταση μομφής συγκέντρωσε τη στήριξη 174 βουλευτών, δηλαδή δεν πέρασε για μία μόλις ψήφο, καθώς απαιτούνταν 175 ψήφοι. 

Η Κακαμπαβέχ είχε απειλήσει ότι θα ψηφίσει εναντίον του υπουργού, αν δεν εξασφάλιζε διαβεβαιώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία για το ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία της έκφρασής μας και το δικαίωμα να διαδηλώνουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ερντογάν;», είπε η ίδια απευθυνόμενη στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η Κακαμπαβέχ είχε στηρίξει τον Νοέμβρη την Άντερσον, όταν είχε αναγκαστεί προσωρινά να παραιτηθεί, έπειτα από μόλις μία ημέρα στην πρωθυπουργία. Η Άντερσον υποσχέθηκε τότε ότι η Σουηδία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τμήμα του PKK. «Η συμφωνία, η οποία ισχύει από τον Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, παραμένει σε ισχύ», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τομπίας Μποντίν.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...