Σουηδία: Συμφωνία για κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των εθνικιστών Σουηδών Δημοκρατών

Κοινοβούλιο, Στοκχόλμη, Σουηδία
Φώτο Αρχείου / Κοινοβούλιο, Στοκχόλμη, Σουηδία / Πηγή: WIKIPEDIA

Ο ηγέτης του κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, συμφώνησε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μειοψηφίας, έναν περίπου μήνα μετά τις εκλογές στη Σουηδία.

Οι Μετριοπαθείς είχαν έρθει τρίτο κόμμα, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες και το εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, ωστόσο το λεγόμενο «δεξιό μπλοκ» (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι Σουηδοί Δημοκράτες) κατάφερε οριακή πλειοψηφία (176 από τις 349 έδρες), έναντι του σοσιαλδημοκρατικού «αριστερού μπλοκ».

Ετσι οι Μετριοπαθείς έλαβαν πρώτοι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς ήταν ξεκάθαρο πως οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν θα κατάφερναν να σχηματίσουν κυβερνητικές συμμαχίες.

Μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε οι Σουηδοί Δημοκράτες να μη συμμετέχουν στην κυβέρνηση με υπουργεία, αλλά να υποστηρίξουν τη μειοψηφική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, έχοντας άμεση επιρροή στην πολιτική και τη διακυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το εθνικιστικό – αντιμεταναστευτικό κόμμα είχε δώσει στους Μετριοπαθείς και τους συμμάχους τους μια λίστα με πολιτικές απαιτήσεις.

«Θα είναι μια τρικομματική κυβέρνηση με τους Μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, που θα συνεργαστεί στενά με τους Σουηδούς Δημοκράτες», είπε ο Κρίστερσον.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...