Σουηδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αυστηροποίηση της «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας»

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε σήμερα έναν νέο νόμο που απαγορεύει τις δράσεις που συνδέονται με «εξτρεμιστικές οργανώσεις», ενισχύοντας έτσι την «αντιτρομοκρατική νομοθεσία» της. Η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση της Τουρκίας προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο νόμος ποινικοποιεί τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ είχε δηλώσει ότι «διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του νόμου» σε σύγκριση με την προηγούμενη νομοθεσία. Ακόμη και μια απλή υλικοτεχνική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξής θα θεωρείται έγκλημα, εξήγησε ο Στρόμερ.

Τον Νοέμβριο η Σουηδία τροποποίησε το Σύνταγμά της ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Μέχρι τότε, η μεταρρύθμιση αυτή συγκρουόταν με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι προσφέρει καταφύγιο σε «τρομοκράτες» και ιδίως σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...