Σουηδία: Υπέρ της ανάπτυξης εκπαιδευτικής στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία

Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού
Φώτο Αρχείου / Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού / Πηγή: European Defence Agency

Η Σουηδία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης εκπαιδευτικής στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια της Ουκρανίας, ανέφερε χθες ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ μέσω εκπροσώπου του.

Η Στοκχόλμη θεωρεί ότι απαιτείται ισχυρή ΕΕ που θα προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, με δεδομένη την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, εξήγησε ο εκπρόσωπος. Τέτοιες εκπαιδευτικές αποστολές θα βοηθούσαν χώρες αντιμέτωπες με προκλήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε. Μια κίνηση στενά δεμένη με την πρόθεση της ΕΕ και των αστικών τάξεων των κρατών μελών της, για αναβάθμισή τους στη διεθνή αγορά και μέσω της στρατιωτικής παρουσίας.

Η ΕΕ και το NATO αξιοποιούν το πρόβλημα των μεταναστών -που οι ίδιοι έχουν συμβάλλει στο δράμα που ζουν- στο πλαίσιο των αντιθέσεών τους με Ρωσία. Σε αυτή τη βάση, εκφράζουν την ‘ανησυχία’ τους για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Παρατηρούνται «μεγάλες και ασυνήθιστες συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων» στην περιοχή, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

Κάθε νέα πρόκληση ή επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επέμεινε ο κ. Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι το NATO παρακολουθεί «πολύ στενά» την κατάσταση.

Από το 2014, ο Ουκρανικός στρατός πολεμά με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή που είναι γνωστή με την ονομασία Ντονμπάς – τις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία πως υποστηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά τους αυτονομιστές, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η Μόσχα απορρίπτει τις επικρίσεις για τις κινήσεις των στρατευμάτων της τις τελευταίες εβδομάδες, υπενθυμίζοντας πως είναι κυριαρχικό δικαίωμά της να αναπτύσσει όπως θέλει τις ένοπλες δυνάμεις της στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...