Σπέρνουν φόβο, θα θερίσουν αγώνες!

Φώτο Αρχείου / Καταστολή - Ελληνική Αστυνομία - ΜΑΤ - Προσαγωγές μαθητών στο συλλαλητήριο της 15ης Οκτώβρη 2020
Άνδρες των ΜΑΤ μόλις έχουν περικυκλώσει μαθητές που έκαναν το «έγκλημα» να διεκδικήσουν μέτρα ασφαλείας για τα σχολεία τους

Ο κόσμος του μέλλοντος χτίζεται στα παιδιά που χθες βγήκαν ξανά στους δρόμους, μαζικά και δυναμικά, αποδεικνύοντας πως η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Ο κόσμος του μέλλοντος χτίζεται πάνω στο φόβο τους που εκφράζεται μέσα από τις απεγνωσμένες προσπάθειες καταστολής του μαθητικού κινήματος, του κάθε κινήματος!

Την προηγούμενη Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας αντί για το «διάλογο» που δήθεν πρότεινε η υπουργός, τους μαθητές περίμεναν τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Στη χθεσινή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία η αστυνομία κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα τρομοκρατίας και καταστολής. Συγκεκριμένα σε μια πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν 15 περίπου μαθητές, οι οποίοι μετά το τέλος της πανεκπαιδευτικής πορείας αποχωρούσαν από το Σύνταγμα. Τους οδήγησαν στο ξενοδοχείο Αμαλία, όπου και τους κρατούσαν.  Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, και του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, απελευθερώθηκαν 15 μαθητές Γυμνασίου που κρατούνταν.

Λίγο νωρίτερα στη στάση του μετρό Άγιος Αντώνιος αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε μαθητές που κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ψάχνοντας τις τσάντες τους και ζητώντας ταυτότητες. Τόλμησαν μάλιστα να αναφέρουν πως «οι αστυνομία θα αποφασίσει ποιος θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο.»

Από την μία τα αιτήματα των μαθητών για σχολικές τάξεις με λιγότερα παιδιά, για προσλήψεις μόνιμων καθηγητών, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για καθαριότητα και προσλήψεις μονίμων καθαριστριών. Απολύτως δίκαια, εφικτό να υλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Αιτήματα που έχουν γίνει αποδεκτά από κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Μαθητές, Φοιτητές, Γονείς κι εργαζόμενοι στο δημόσιο πλημμύρισαν του δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 15/10/2020
Μαθητές, Φοιτητές, Γονείς κι εργαζόμενοι στο δημόσιο πλημμύρισαν του δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 15/10/2020

Από την άλλη το υπουργείο και κυβέρνηση που ξόδεψαν όλο τον διαθέσιμο χρόνο που είχαν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Που θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους μαθητές ήταν μια μάσκα αλεξίπτωτο κι ένα παγούρι από δωρεά.

Που δεν φρόντισαν να διορίσουν έγκαιρα δάσκαλους και καθηγητές με αποτέλεσμα μέσα Οκτώβρη να υπάρχουν κενά στα σχολεία, που δεν φρόντισαν να διορίσουν περισσότερες καθαρίστριες. Που ενάμιση μήνα μετά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να προδιαγράψουν το μέγεθος της μάσκας. Που δεν έχουν καταγράψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και των μαθητών σε εξοπλισμό ώστε να είναι δυνατή η παροχή τηλεκπαίδευσης. Που αναλώνονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και αυταρχισμού.

Οι μαθητές είναι ήδη νικητές στη συνείδηση του λαού! Η συκοφάντηση και η ανοιχτή καταστολή δεν μπορούν να πτοήσουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών των γονιών και των εκπαιδευτικών, που για άλλη μια φορά πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Μαθητές, Φοιτητές, Γονείς κι εργαζόμενοι στο δημόσιο πλημμύρισαν του δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 15/10/2020

Μας θέλουν με το κεφάλι σκυφτό. Επιζητούν την πλήρη υποταγή μας.

Όμως Παιδεία είναι η πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, που αναθεωρεί, που ονειρεύεται, που αγωνιά, που κρίνει, συγκρίνει και διεκδικεί την αυτοπραγμάτωση του!

«Αυτήν την παιδεία την αποσιωπούν και δεν τη δίνουν δωρεάν γιατί δεν συντηρεί και δεν υπηρετεί συστήματα, αντίθετα τα ελέγχει, τα αναθεωρεί και τα αποδυναμώνει», είπε ο Χατζιδάκις και ξέρουμε καλά τι εννοούσε!

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...