Σρι Λάνκα: Στρατός και αστυνομία διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών

Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών στο Κολόμπο (οικονομική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα) λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόπισαν τους διαδηλωτές και διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί κοντά στην είσοδο του κτιρίου της Γραμματείας της Προεδρίας. Οι διαδηλωτές, που είχαν κατασκηνώσει εκεί από τις αρχές Απριλίου, είχαν προαναγγείλει ότι θα εγκατέλειπαν την περιοχή το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), στρατιώτες προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις και κατέστρεψαν τις σκηνές που είχαν στηθεί κατά μήκος της λεωφόρου που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο, ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν τους παρακείμενους δρόμους προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή διαδηλωτών.

Ο νέος πρόεδρος της Σρι Λάνκα είχε ζητήσει νωρίτερα από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι αρχές θα εκκένωναν την περιοχή δια της βίας. Είχε κηρύξει εξάλλου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δίνοντας έτσι διευρυμένες εξουσίες στον στρατό και στην αστυνομία για να συλλάβουν υπόπτους και να τους θέσουν υπό κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη την Τετάρτη πρόεδρος της Σρι Λάνκα, διαδεχόμενος τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα όταν εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην κατοικία του και βρήκε καταφύγιο τελικά στη Σιγκαπούρη από όπου έστειλε επιστολή παραίτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...