Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση– ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό

Αφγανοί μετανάστες σε παραλία της Λέσβου Μάρτης 2020
Αφγανοί μετανάστες σε παραλία της Λέσβου / Μάρτης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» του Ταγίπ Ερντογάν. 

Την Κυριακή εκδηλώθηκε μια “αντιπαράθεση” μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το μεταναστευτικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «φθηνή αντιπολίτευση» και ότι λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» του Ταγίπ Ερντογάν. Κατηγόρησε, επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στελέχη του διαδηλώνουν στο Λονδίνο, κατά της Ελλάδας, ζητώντας «ανοιχτά σύνορα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να μαζέψει παραστρατιωτικούς και νεοναζί πριν θρηνήσουμε θύματα.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι  «οφείλει να μαζέψει παραστρατιωτικούς και νεοναζί πριν θρηνήσουμε θύματα». Αφορμή αποτέλεσε η πυρκαγιά σε σχολείο προσφυγόπουλων στη Λέσβο. Ζητώντας παράλληλα, την  δημιουργία ενός «δημοκρατικού μετώπου» απέναντι στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, αλλά και τον διχασμό, που όπως επισημαίνει δημιουργεί η κυβέρνηση.

Ο “καυγάς” τους δεν γίνεται για τον πραγματικό αντίπαλο. Κοινός τόπος όλων των αστικών προτάσεων είναι η επίκληση παρέμβασης υπέρ της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Για το ποιος από τους δυο θα υπηρετήσει καλύτερα τις επιδιώξεις της αστικής τάξης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.

ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα σχέδια ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν τα σχέδια των ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή σε σύγκρουση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα Ρωσίας- Κίνας. Σύγκρουση που οδήγησε στην διάλυση του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας, οδηγώντας σε τεράστια κύματα προσφύγων-μεταναστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ “αναβάθμισε” τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών με τον “στρατηγικό διάλογο” και τη Συμφωνία για τις βάσεις -που υπέγραψε τώρα η ΝΔ. ΕΕ- ΝΑΤΟ- ΗΠΑ, ελληνική και τουρκική αστική τάξη, χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες στο πλαίσιο των γεωπολιτικών τους συμφερόντων, τα οποία εξυπηρετούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που στηρίχθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Έτσι έγινε η Μόρια από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα καταγγέλλει τα “κλειστά κέντρα”-φυλακές της ΝΔ, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει από το 2016, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν την επέμβαση της Frontex στη “φύλαξη” των συνόρων, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους να γίνει “επιδιαιτητής” στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο πλαίσιο της “συνδιαχείρισης” και συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία που θέτει η αμερικανοΝΑΤΟϊκή “ομπρέλα προστασίας”. Αυτή την πολιτική υπηρετεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για “ανοιχτά σύνορα”. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο από το 2015 με πρόσχημα το προσφυγικό, έγινε μετά το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ΝΑΤΟϊκά πλοία περιπολούν στην περιοχή -για τον έλεγχο επί της ουσίας των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Συρία, που όχι μόνο δεν απέτρεψε τις τουρκικές διεκδικήσεις αλλά τις “φούντωσε”.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Μια άλλη “ιμπεριαλιστική συνθήκη” ή ένα άλλο “δημοκρατικό μέτωπο”, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Καμιά συμφωνία “ιμπεριαλιστικής ειρήνης” δεν μπορεί να εξαλείψει την αιτία που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εξάλλου κάθε “συμφωνία” ανατρέπεται όταν ανατρέπονται οι συσχετισμοί δύναμης στο πλαίσιο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Επίσης, να θυμίσουμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζονταν τον Δεκέμβριο του 2016 μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο. Η αστική τάξη, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ο πόλεμος, ο ρατσισμός και η ακροδεξιά, αντιμετωπίζονται με άλλη πολιτική πάλης και συμμαχιών. 

Εδώ και τώρα χρειάζεται κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Να κλείσουν όλα τα hot spots, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ μπορούν να χορηγηθούν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να πάψει ο εγκλωβισμός τους.

Δείτε ακόμα...