Στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν δύο ελληνόκτητα τάνκερ ως αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο ιρανικού πετρελαίου

Το δεξαμενόπλοιο «Δέλτα Ποσειδών» / Πηγή: marinetraffic.com

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, στον Περσικό Κόλπο, σε αντίποινα για την κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου που μετέφερε το υπό ιρανική σημαία πλοίο «Pegas», με 19 Ρώσους πλήρωμα, στον κόλπο της Καρύστου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πλήρους ευθυγράμμισης της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ στην υπόθεση αυτή που επιδείνωσε ραγδαία τις σχέσεις Ελλάδας – Ιράν, αλλά και η γενικότερη πολιτική εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στον πόλεμο με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την Ρωσία και την Κίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο «Delta Poseidon» το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες και ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ήδη «έχει προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας».

Επίσης ότι «με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο». Το υπουργείο κάνει λόγο για «πράξεις πειρατείας», που «αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Ο γ.γ. του υπουργείου κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους και τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

Αναφέρει τέλος ότι «υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...