Στα ύψη τα τρόφιμα και νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα

Ακρίβεια - βασικά είδη διατροφής - Τιμές στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022
Φώτο Αρχείου / (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Η κούρσα των ανατιμήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αντέχουν πλέον ούτε την ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα διατροφής, ούτε βέβαια την κοροϊδία των pass που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο κάποιες ανάγκες. Την ίδια στιγμή, οι καθηλωμένοι μισθοί αλλά και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης που ετοιμάζονται από Σεπτέμβρη, δημιουργούν μία τραγική κατάσταση.

Αυτήν την κατάσταση επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν χτες και δείχνουν ότι με 12,3% «έτρεχαν» οι αυξήσεις στα τρόφιμα τον Ιούλιο, ενώ και τον Ιούνιο ο δείκτης της διατροφής «έτρεχε» με 12,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε η τιμή: Στα φρούτα κατά 19,4%, στα φάρμακα κατά 18,7%, στα λαχανικά κατά 15,5% και σε γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,4%. Αναμένεται σε λίγες μέρες νέα αύξηση στο ψωμί, στο αλεύρι και το λάδι.

Ειδικότερα η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,5% τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

– 12,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων.

– 3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

– 5,2% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

– 6,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά – επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

– 7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές – οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

– 3,5% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους – θέατρα, πακέτο διακοπών.

– 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

– 6,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία.

– 3,6% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων

Δείτε ακόμα...