Σταύρος Τάσσος: Άμεση ανάγκη η ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική

«Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ισχυρούς σεισμούς, η σεισμικότητα της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις των σεισμών στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί ισχυροί, μεγάλοι σεισμοί γίνονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, δηλαδή στη θάλασσα. Υπάρχει άμεση ανάγκη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεισμικών ελέγχων και γρήγορης αποκατάστασης των όποιων βλαβών σημειώνονται σε περίπτωση ενός σεισμού».

Αυτά τόνισε με δήλωσή του στο CNN Greece. ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος και πρώην περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο ισχυρών μετασεισμών ίσως και μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου. Όπως είπε ο Σταύρος Τάσσος, κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί ήταν πολύ ισχυρός και η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρότερους σεισμούς από αυτόν, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

«Γίνονται μετασεισμοί και θα γίνονται για αρκετό διάστημα, για εβδομάδες, ίσως και για μήνες. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι όσο θα περνάει ο καιρός θα μειώνεται η συχνότητα των μετασεισμών, αλλά το μέσο μέγεθός τους, αν αυτός είναι 5 ας το πούμε, θα παραμένει σταθερός. Δηλαδή μετά από δυο τρεις μήνες μπορεί να κάνει και έναν 5αρι σεισμό σε αυτή την περιοχή. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος και ισχυρών μετασεισμών, αφού ο κύριος σεισμός ήταν ισχυρός» είπε ο Σταύρος Τάσος. Και πρόσθεσε:

«Οι κάτοικοι θα πρέπει ναι είναι σε μια σχετική επιφυλακή για δύο λόγους: Πρώτον να μην είναι κοντά στις ακτές για τον κίνδυνο του τσουνάμι, που όπως ξέρουμε έγινε, μικρό μεν αλλά εν πάση περιπτώση πλημμύρισε η παραλία της Σάμου, αφετέρου, αν κτίσματα έχουν πάθει ζημιές θα πρέπει αυτοί που μένουν σε αυτά, να μην μπουν μέσα τουλάχιστον τα επόμενα 24ωρα».

(Πηγή: CNN Greece)

Δείτε ακόμα...