Σταύρος Τάσσος: Η αντισεισμική πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται στο ότι πολλοί από τους ισχυρούς σεισμούς γίνονται στη θάλασσα

Σε δήλωσή του στο ALT.GR ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος αναφέρει τα εξής:

«Κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί αυτό δείχνει και η προϊστορία της περιοχής τον προηγούμενο αιώνα, όπου έγιναν 3 σεισμοί με παρόμοια μεγέθη (το 1904 με 6,8, το 1928 με 6,5 και το 1955 με 6,9). Για αρκετές βδομάδες θα ακολουθήσει μια μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς που μπορεί να φθάσουν και τα 6 Ρίχτερ. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει οι κάτοικοι της Σάμου να μην μπουν σε κτίσματα που έχουν πάθει ζημιές, και να μείνουν όσο το δυνατό μακριά από τις παραλίες και τις ακτές για να αποφύγουν τις συνέπειες ενός τσουνάμι, που μπορεί να προκαλέσει ένας ισχυρός μετασεισμός.

Οι σχετικά περιορισμένες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ στη Σάμο, που ήταν πάνω από 30 φορές ισχυρότερος από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που έγινε το 1999 στην Αθήνα, όπου είχαμε 140 νεκρούς και σχεδόν 5.000 κτίρια κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο χθεσινός σεισμός έγινε στη θάλασσα, 17 χλμ από τις ακτές της Σάμου. Οι συνέπειες του θα ήταν πολύ πιο τραγικές από το θάνατο των 2 παιδιών, αν ο σεισμός αυτός γινόταν πάνω στη Σάμο. Η αντισεισμική πολιτική στη χώρα μας δεν μπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους ισχυρούς σεισμούς γίνονται στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και επομένως οι επιπτώσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες. Σεισμοί σαν και αυτόν στην Αθήνα, θα έρχονται να αποκαλύψουν, με τραγικό τρόπο, τις τεράστιες ελλείψεις, στο επίπεδο της πρόληψης και της αποκατάστασης, που στη λογική του κόστους-οφέλους υποβαθμίζουν την αντισεισμική πολιτική, και παίζουν στα ζάρια τις ζωές των ανθρώπων. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της αντισεισμικής τεχνολογίας μπορεί να ελαχιστοποιήσει, έως και να μηδενίσει, το σεισμικό κίνδυνο, και αυτό είναι δικαίωμα και απαίτηση κάθε ανθρώπου».

Δείτε ακόμα...