ΣτΕ – Άλλη μία αντιδραστική απόφαση: Συνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία

Πανεπιστημιακή Αστυνομία έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ
Πανεπιστημιακή Αστυνομία έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Συνταγματική είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η πανεπιστημιακή αστυνομία καθώς κρίθηκε πως η σύσταση της δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Με σειρά αποφάσεων της η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2046-2047/2022), κατά πλειοψηφία, αποφάνθηκε ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις του νόμου 4777/2021 που προβλέπει την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν δυο αιτήσεις ακυρώσεως οι οποίες στρέφονταν κατά της προκήρυξης του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) αλλά και της υπουργικής απόφασης, με την οποία ορίσθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών.

Η απόφαση έρχεται 1,5 μήνα μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς που βρήκε του φοιτητές, τους εργαζόμενους, ερευνητές και καθηγητές στις πύλες των Ιδρυμάτων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, όπου η κυβέρνηση επιχείρησε με αποτυχία να επιβάλλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο δρόμος που θα ακυρώσει την απόφαση για αστυνομία εντός των Πανεπιστημίων και όχι οι δικαστικές αίθουσες και Συμβούλια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει παραπέρα την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου,ενώ την ίδια στιγμή που υψώνει νέα εμπόδια στις σπουδές για τους φοιτητές και οι σχολές υποχρηματοδοτούνται θα βρει απέναντι της τους φοιτητές και την Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δείτε ακόμα...