ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων

Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) / Πηγή: EUROKINISSI

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές Υγείας μέχρι τις 31/12/2022, αφήνοντας ωστόσο «παραθυράκι», με την αιτιολογία της απουσίας επαναξιολόγησης.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας μέχρι τις 31/12/2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επομένως δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο απαράδεκτο καθεστώς της αναστολής να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά την «προστασία της υγείας» ως άλλοθι για τις αναστολές των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», ανέφερε ο υπουργός, τη στιγμή που η δημόσια Υγεία βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο από την εφαρμογή της πολιτικής που τη θεωρεί «κόστος» προς εξορθολογισμό και με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη υψώνονται νέα τείχη στην πρόσβαση του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Δείτε ακόμα...