Στέφανος Μίλλερ: Έφυγε από τη ζωή ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος

Στέφανος Μίλλερ
Φώτο Αρχείου / Ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, που έφερε στο φως και ανέδειξε την Αρχαία Νεμέα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, που έφερε στο φως και ανέδειξε την Αρχαία Νεμέα.

Ο Στίβεν Γκ. Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Ολυμπίας, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών κ.ά., ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου ναού του Δία.

Υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, ενώ διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, τον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα κ.ά.

Το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος, ενώ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταξύ άλλων διακρίσεων είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για την απώλεια του διακεκριμένου αρχαιολόγου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για τον θάνατο του σπουδαίου φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, ο οποίος αφιέρωσε την επιστήμη του στην αρχαιολογική έρευνα στη χώρα μας, όπως στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η υπουργός Πολιτισμού, καθώς και το ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης.

Δείτε ακόμα...