Στέλνουν φρεγάτα ανοιχτά της Γάζας συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Φρεγάτες Ψαρά (F454) και Κουντουριώτης (F462) σε συνεκπαίδευση με την SNMG2 δυτικά της Κρήτης - Μάρτιος 2021
Φώτο αρχείου / Φρεγάτες Ψαρά (F454) και Κουντουριώτης (F462) σε συνεκπαίδευση με την SNMG2 δυτικά της Κρήτης – Μάρτιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς πάτο είναι η κατρακύλα της κυβέρνησης της ΝΔ που δηλώνει «παρούσα» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, βάζοντας πλάτη στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών μακελάρηδων στην Παλαιστίνη.

Η φρεγάτα «Ψαρά» – με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα – έλαβε εντολή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟική δύναμη που θα συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», το οποίο κινείται προς το Ισραήλ, στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν με κάθε τρόπο το Τελ Αβίβ, κι ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Μαζί με το αεροπλανοφόρο (μεταφέρει στην περιοχή μοίρες μαχητικών αεροσκαφών) οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt», μια τεράστια δύναμη πυρός.

Σημειωτέον, η ελληνική φρεγάτα ήταν ήδη στην περιοχή, ενταγμένη στην με καπέλο ΟΗΕ επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα αξιοποιήσουν για υποστήριξη της αρμάδας (σε πυρομαχικά και άλλα εφόδια) την αμερικανική βάση της Σούδας.

Κι ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη κινητικότητα στη βάση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί σιγή ασυρμάτου για τον ρόλο της στην επίθεση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Θυμίζουμε πως το «διαμάντι στο στέμμα» των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε όλες τις προηγούμενες επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και πρόσφατα πάλι στη Συρία, με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να διαβεβαιώνουν πως χωρίς αυτή θα ήταν αδύνατες οι επεμβάσεις σε όλη την περιοχή.

Ολο αυτό το διάστημα άλλωστε η βάση αποτελεί ορμητήριο κατασκοπευτικών και άλλων αεροπλάνων των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, όπως και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ με τις υποδομές, τα ραντάρ κ.τ.λ. αποτελεί και το βασικό «μάτι» των ΗΠΑ στην περιοχή, μπαίνοντας αντίστοιχα και στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παράλληλα, με βάση τις προβλέψεις της «ανανεωμένης» συμφωνίας για τις βάσεις που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφτηκαν επί ΝΔ, στη βάση έχουν επεκταθεί παραπέρα υποδομές και δυνατότητες, με πολύ περισσότερα αεροσκάφη των Αμερικανών και άλλων «εταίρων» να μετασταθμεύουν εκεί «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», χώρια τη συνεχή υποστήριξη των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή, και το «μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο» κρηπίδωμα Κ-14 ικανό να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση που τηρεί σιγήν ιχθύος πρέπει να δώσει απαντήσεις για το πώς αξιοποιούνται για το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού οι βάσεις που έχει παραχωρήσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και ειδικά αυτή της Σούδας.

Πηγή: «Ριζοσπάστης»

Δείτε ακόμα...