Στέρτζον: «Αισιοδοξία» για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τον Οκτώβρη του 2023

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

Την «αισιοδοξία» της ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Οκτώβρη του 2023 εξέφρασε η Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του BBC.

Με τις προϋπάρχουσες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στη Βρετανία να έχουν ενισχυθεί από την εξέλιξη του Brexit, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, που αποτελεί την ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Σκωτία, θέτει συστηματικά θέμα διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος. Στο δημοψήφισμα του 2014 στη Σκωτία, που είχε πραγματοποιηθεί με την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης, το 55% ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας. Το SNP, ωστόσο, επικαλείται την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, για να προωθήσει δεύτερη ψηφοφορία για το θέμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αρχίζει ακροάσεις επιχειρημάτων την Τρίτη, σχετικά με την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη φορά χωρίς την έγκριση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας και της κυβέρνησής της.

«Ναι είμαι αισιόδοξη ότι αυτό μπορεί να συμβεί», απάντησε η Νίκολα Στέρτζον στη διάρκεια συνέντευξης στο BBC όταν ερωτήθηκε για το αν είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης, σχετικά με τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστήριο. Είμαι αισιόδοξη ότι η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη» είπε.

Η ίδια έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση ήττας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας το SNP θα πρέπει να δώσει μάχη στις βρετανικές εκλογές το 2024, αποκλειστικά σε μία πλατφόρμα για το αν η Σκωτία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, μετατρέποντας την εκλογική διαδικασία σε ένα «εκ των πραγμάτων» δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της Στέρτζον το παραπάνω ενδεχόμενο είναι η τελευταία διαθέσιμη επιλογή.

«Αυτό δεν είναι η προτίμησή μου», είπε η ίδια. «Αν ο δρόμος με τον οποίον θα είναι σωστό να εξετάσουμε και να αποφασίσουμε για αυτό το ζήτημα, που είναι ένα νόμιμο συνταγματικό δημοψήφισμα εμποδιστεί (…) η επιλογή τότε, είναι απλή: Φέρνουμε την υπόθεση στους ανθρώπους σε μία εκλογή ή εγκαταλείπουμε τη δημοκρατία στη Σκωτία».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...