Στη διεκδίκηση βρίσκεται η λύση στα προβλήματα των φαντάρων

Στρατευμένοι στην πορεία για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου 17 Νοέμβρη 2023

Του Νίκου ΛΑΠΠΑ*

Στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ (από τον Ιούλη 2019 μέχρι και τον Μάη 2023) το ΚΚΕ κατέθεσε συνολικά τετρακόσιες εβδομήντα δύο (472) κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα που απασχολούν τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει, για τους πέντε (5) πρώτους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, σαράντα πέντε (45) Ερωτήσεις.

Αν ανατρέξει κανείς στο περιεχόμενο αυτών πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί πως η περίοδος της στρατιωτικής θητείας αποτελεί ένα μεγάλο πεδίο διεκδίκησης και αγώνα μπροστά στο βουνό από προβλήματα που τους φορτώνουν.

Αν οι φαντάροι δεν δημοσίευαν τις διαμαρτυρίες τους, όπως έχουν άλλωστε κάθε δικαίωμα, η συζήτηση θα έμενε στην καλύτερη περίπτωση «ε, εδώ είναι στρατός», «μη μιλάς πολύ και περίμενε να απολυθείς», «δεν έχεις κανένα βύσμα να βάλεις;» κι άλλα τριτοκοσμικά που οδηγούν έναν άνθρωπο να νομίζει πως είναι δικό του πρόβλημα αυτό που η κυβέρνηση του έχει δημιουργήσει.

Κανείς δεν θα γνώριζε σήμερα μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τη διαβίωσή τους, την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, τις απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής, τόσο στα μαγειρεία, όσο και στις τουαλέτες και στα μπάνια. Ακόμη είναι απαράδεκτη η κατάσταση των εγκαταστάσεων στρατωνισμού, από πλευράς συντήρησης. Είναι τραγικό η «υπηρεσία» να περιμένει έναν φαντάρο υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, ή και κάποιον παντελώς άσχετο, για να λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα υποδομών, με αντάλλαγμα λίγες μέρες «τιμητικής» άδειας.

Αποτελεί πραγματική πρόκληση και είναι τραγικό το γεγονός ότι, εν έτει 2023, οι στρατιώτες αναγκάζονται για διάστημα 9 ή 12 μηνών να αγοράζουν ακόμα και το νερό που πίνουν, σημαντικό μέρος από τα ρούχα που υποχρεωτικά πρέπει να φορούν, το επιπλέον φαγητό που χρειάζονται για συμπλήρωμα στις «δεδομένες» υπηρεσιακές ποσότητες, τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους, και όλα αυτά να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, γιατί – αν είναι δυνατόν – ο «μισθός» τους είναι μόλις 8,62 ευρώ τον μήνα.

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα διαβίωσης στο ΚΕΤΘ Αυλώνα - Νοέμβρης 2023

Ακούμε από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από όλες τις άλλες που έχουν περάσει, για αναβάθμιση της θητείας, εφόδια, πιστοποιητικά, μόρια κι άλλες πολλές λέξεις που από τη χρήση που τους κάνουν είναι κενές περιεχομένου. Βλέπουν μέσα στα στρατόπεδα δίπλα στα ΚΨΜ που πρέπει να πληρώνουν να ανοίγουν και ψησταριές!Ακόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που στα στρατόπεδα με προτροπή ορισμένων στελεχών διατάσσονται να φωνάζουν απαράδεκτα συνθήματα με ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο, καλλιεργώντας το μίσος και την απέχθεια απέναντι στον άνθρωπο. Ντυμένες και με την ελεεινή προπαγάνδα που κάνει το μαύρο άσπρο και την κατήχηση υπέρ του ΝΑΤΟ, των συμμάχων όλων των κυβερνήσεων, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, προσπαθούν να σκεπάσουν τη φρίκη των φονιάδων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Επίσης είναι επικίνδυνο το επιχείρημα ότι απαγορεύεται η διαμαρτυρία τους για την εμπλοκή της χώρας στο μακελειό, με σκονάκι που έχουν σκαρφιστεί ορισμένοι, λέγοντας πως απαγορεύεται η πολιτική στον στρατό, απαγορεύοντας στους φαντάρους να εκφραστούν, αφού η ίδια η λειτουργία, η αποστολή και ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στις σημερινές συνθήκες απορρέουν από πολιτικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μεγάλης σημασίας είναι η στάση που κρατούν οι νέοι μέσα στα στρατόπεδα, απέναντι στον λαό της χώρας μας, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.Είναι μεγάλη η συνεισφορά τους, ύψιστη, ανθρώπινη, ηθική στάση, παράδειγμα για τη νεολαία, η κοινή διαμαρτυρία λαού και φαντάρων, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό του λαού της Παλαιστίνης και στα ορμητήρια των δολοφόνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Γι’ αυτό έχουν αγκαλιαστεί και έχουν στηριχθεί από εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία οι διαμαρτυρίες τους ενάντια στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε λογής δολοφονικό τους σύμμαχο.

Πολυτεχνείο 2023 - Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, και ο λαός το επιβεβαίωσε πρόσφατα. Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που συμμετείχαν φαντάροι!

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, και ο λαός το επιβεβαίωσε πρόσφατα. Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που συμμετείχαν φαντάροι!

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές τούς καταχειροκρότησαν συγκινημένοι, φωνάζοντας: «Οι φαντάροι μαζί με τον λαό, έξω τώρα η χώρα μας από το μακελειό», «Εξω οι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ»!

Οι φαντάροι έχουν τη δύναμη της αλληλεγγύης για τη διεκδίκηση για τα δικαιώματά τους.

Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, με τη δύναμη της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης, μπορούν να την ολοκληρώσουν με το κεφάλι ψηλά. Στις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ θα βρουν απαντήσεις σε όλα τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που τους φορτώνουν οι κυβερνήσεις. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των φαντάρων. Η στρατευμένη νεολαία διατηρεί και την περίοδο της θητείας της όλα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που είχε και πριν από αυτή.

Γιατί το μέλλον που αξίζει κάθε νέος μπορεί να το κάνει πράξη με τις αξίες και τα ιδανικά που το έχει ονειρευτεί. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

*Ο Ν. Λάππας είναι μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δείτε ακόμα...