Πυκνώνουν τα διαβούλια για ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με άξονα τη διασφάλιση της αμερικανοΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λευκωσία για τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, ενώ θα πραγματοποιήσει και διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς από τον Δεκέμβρη του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επιφέρει σειρά αναδιατάξεων και έχει δημιουργήσει νέο σκηνικό στην αντιπαράθεση με την Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανάγοντας σε πρώτη προτεραιότητα της «συνοχή» της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνουν πηγές, ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να υπογραμμίσει την «προστιθέμενη αξία» του τριμερούς σχήματος και των συνεργιών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.
Θα συζητηθεί ακόμη το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ)
Μία μέρα μετά, την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μεταβαίνει στην Άγκυρα για «επίσκεψη εργασίας» και συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν.
Όπως αναφέρεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις». Ταυτόχρονα, στη συνάντηση στην Άγκυρα θα προετοιμαστεί και η επικείμενη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο διάστημα 18-20 Σεπτέμβρη, με τις διεργασίες για την πιθανότητα υπογραφής συνυποσχετικού για τη Χάγη να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»