Στη Λευκωσία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Συνάντηση Ν.Αναστασιάδη – Ν. Δένδια στην Κύπρο 18/8/2020 Eurokinissi

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας θα απασχολήσει τις επίσημες επαφές που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσει και σε Σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου.

Η επίσκεψη Δένδια είναι μέρος ευρύτερων επαφών που εστιάζουν στο Κυπριακό, αλλά και στον ρόλο συνολικά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, συζήτηση στην οποία επανεξετάζονται διαρκώς και οι σχέσεις πολλών με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας στη Ρώμη, όπου συν τοις άλλοις συνάντησε και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Θυμίζουμε ότι ο ιταλικός κολοσσός δραστηριοποιείται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, για την οποία το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων αυξάνεται.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, η αμερικανική «Chevron» (ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς κολοσσούς του κόσμου) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του κυπριακού «οικοπέδου» 12. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δικαιώματα εξερεύνησης και σε αιγυπτιακά «οικόπεδα» της Μεσογείου (αλλά και της Ερυθράς Θάλασσας), ενώ αφού εξαγόρασε την (επίσης αμερικανική) «Noble» απέκτησε άμεση πρόσβαση και στα ισραηλινά κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν».

Δείτε ακόμα...