Στη ΝΑΤΟϊκή πλευρά της Ιστορίας: Το Υπ. Εξ Χαιρετίζει την απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας, Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία όχι μόνο εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο, αλλά επιπλέον επιταχύνει την όξυνση της εκτεταμένης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Επίσημο αίτημα για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ κατέθεσαν χτες Φινλανδία και Σουηδία, ξεκινώντας τη διαδικασία ένταξης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι εσπευσμένη.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παραλαμβάνοντας τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο αρχηγείο της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η απάντηση της Μόσχας θα ληφθεί κυρίως από τον στρατό και αφού συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες και «θα είναι έκπληξη»…

Την απόφαση ένταξης χαιρετίζει και η Ελλάδα

“Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η ένταξη δύο επιπλέον Ευρωπαίων εταίρων, με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών», σημειώνει.

«Ελπίζουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και με τις δύο χώρες ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε ακόμα...