Στη Νορβηγία για ΝΑΤΟικά γυμνάσια το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» – Αντιδρά η Ρωσία

Πυρινοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS Gerald R. Ford (CVN 78)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS Gerald R. Ford (CVN 78) Πηγή: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/Released

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, το «USS Gerald R. Ford», κατέπλευσε σήμερα στο Όσλο, σε μια επίδειξη της ισχύος του ΝΑΤΟ την ώρα που οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη λυκοσυμμαχία και τη Ρωσία, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πολεμικό πλοίο και το πλήρωμά του θα πραγματοποιήσουν τις ερχόμενες ημέρες ασκήσεις με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις.

«Αυτή η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό σινιάλο για τη στενή διμερή σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία και ένα σινιάλο για την αξιοπιστία της συλλογικής άμυνας και αποτροπής», δήλωσε ο Τζόνι Κάρλσεν, εκπρόσωπος του Νορβηγικού Κοινού Επιτελείου, που αποτελεί το κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.

Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Ο Κάρλσεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο καταδίκασε την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου.

«Δεν υπάρχουν ζητήματα στον (Αρκτικό) βορρά που απαιτούν στρατιωτική λύση ούτε θέματα στα οποία χρειάζεται έξωθεν επέμβαση», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Έχοντας κατά νου την παραδοχή του Όσλο ότι η Ρωσία δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για τη Νορβηγία, τέτοιες επιδείξεις ισχύος φαίνονται παράλογες και επιβλαβείς», πρόσθεσε.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...