Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Στη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
Στη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας / Πηγή: Twitter

«Σημαντικό εταίρο» χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σόιγκου, που επισκέπτεται την Πιονγιάνγκ με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο του τέλους του κορεατικού πολέμου, αλλά κυρίως για επαφές με φόντο την πυρηνική συμμαχία Νότιας Κορέας – ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά προσδοκά ότι «αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών Ρωσίας – Βόρειας Κορέας και θα αποτελέσει σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πριν από το ταξίδι του Σόιγκου.

Στις εκδηλώσεις στην Πιονγιάνγκ θα παραβρεθεί επίσης αντιπροσωπεία από την Κίνα με επικεφαλής τον Λι Χονγκτσόνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ. Είναι οι πρώτες επίσημες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων μετά την πανδημία της Covid-19.

Οι επισκέψεις των Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων γίνονται σε μια περίοδο που έχει ανέβει επικίνδυνα η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο με δύο αμερικανικά υποβρύχια σε λιμάνια της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας την έναρξη της στρατηγικής και πυρηνικής συνεργασίας Ουάσιγκτον – Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα «είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας, με τον οποίο συνδεόμαστε με ένα κοινό σύνορο και μια πλούσια ιστορία συνεργασίας», δήλωσε ο Σόιγκου, ενώ είπε στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κανγκ Σουν Ναμ, ότι η Μόσχα θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία» στον τομέα της Άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ρωσία παρακολουθεί «στενά την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο», τόνισε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις στάσεις των αμερικανικών υποβρυχίων – το ένα ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές – στα λιμάνια της Νότιας Κορέας.

«Η κατάσταση εκεί συνεχίζει να θερμαίνεται κυρίως επειδή οι ΗΠΑ, μαζί με τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενισχύουν τη στρατιωτική δραστηριότητα στο πλαίσιο της λεγόμενης στρατηγικής εκτεταμένης αποτροπής της Βόρειας Κορέας», είπε, προσθέτοντας ότι «τέτοια συγκρουσιακά βήματα προκαλούν κλιμάκωση και κούρσα εξοπλισμών».

Δείτε ακόμα...