Στη Βουλή η συμφωνία για εμβάθυνση στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Nομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας» κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση και αναμένεται να εισαχθεί σήμερα για συζήτηση Επιτροπή Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων .

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η Συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών στις 1/11/2016 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), η οποία με τη σειρά της πατάει πάνω στο «μνημόνιο συμφωνίας» (PMoU) που υπογράφτηκε στις 4/9/2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), και έχει αντικείμενο «να καθοριστούν οι γενικοί όροι που θα ισχύουν για οποιαδήποτε Σύμβαση G2G (δηλαδή κυβέρνησης με κυβέρνηση) μεταξύ των δύο μερών».

Η κυβέρνηση επείγεται να επικυρώσει τη Συμφωνία με το κράτος – δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και όσα συμφωνήθηκαν εκεί, πατώντας στο δρόμο που έστρωσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στόχος να επιταχυνθούν τα επιμέρους σχέδια που «τρέχουν», όπως: Η συμφωνία από τις αρχές Μάη για την ενοικίαση 2 – 3 UAV για 3 χρόνια, με προοπτική αγοράς τους. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σπριν λίγες ημέρες για τη συμπαραγωγή κορβέτας από την αμερικανική «ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards» (με έδρα τη Σύρο) και την «Israel Shipyards Ltd». Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών να εγκαταστήσουν στην Κρήτη ισχυρότατο ραντά που θα ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο, να αγοράσουν τηντης ΕΛΒΟ αλλά και να λειτουργήσουν στην Καλαμάτα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων.

Όπως τονίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση, «η Συμφωνία αντικατοπτρίζει τις υφιστάμενες πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της Άμυνας».

Η συμφωνία θα έχει ισχύ πέντε χρόνια και θα παρατείνεται αυτόματα νέες πενταετίες, εκτός αν ένα μέρος κοινοποιήσει στο άλλο ότι επιθυμεί τη λήξη της.

Η Συμφωνία που κυρώνεται αναφέρεται σε «Εξοπλισμό Άμυνας» δηλαδή «οπλικά συστήματα, στρατιωτικά οχήματα, προσομοιωτές, πυρομαχικά, λογισμικό, ανταλλακτικά, τεκμηρίωση και εξοπλισμός τεχνικής υποστήριξης» και «Υπηρεσίες», δηλαδή «οποιεσδήποτε παροχές από τις αρχές ενός συμβαλλομένου μέρους προς το άλλο μέρος, που δεν καλύπτονται από τον όρο “εξοπλισμός άμυνας” (π.χ. εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, κωδικοποίηση, συντήρηση)».

Ορίζονται επίσης όλες οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για να κλείσει μια διακρατική συμφωνία αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού (που «θα κωδικοποιούνται σύμφωνα με το Σύστημα Κωδικοποίησης του ΝΑΤΟ (ΝCS)») αλλά και υπηρεσιών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...