Στη Βουλή μεταφέρεται από αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση για την υπόθεση των υποκλοπών

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: "Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", Πέμπτη 12 Μαΐου 2022.
EUROKINISSI

Στη Βουλή μεταφέρεται από αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση για την υπόθεση των υποκλοπών, ξεκινώντας από την σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Κατά τη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι, θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης στο κοινοβούλιο για τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει να συγκληθεί εντός της εβδομάδας -πιθανόν την Τετάρτη- η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θ.  Δεμίρη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ξεχωριστά αναμένεται να συζητηθούν οι διαδικασίες ως προς το αίτημα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία που θα ερευνήσει την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ζήτησε σήμερα να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία θα κληθούν για ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ και ο προηγούμενος που καθαιρέθηκε, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ.

Ηδη πάντως το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δίνει μια σαφή «πρόγευση» για το αποτέλεσμα της συζήτησης στην Βουλή. Το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, που ευθύνεται για τον βούρκο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, το «γράμμα του νόμου» που κάνει φύλλο και φτερό τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο των επικοινωνιών, με στόχο τον «εχθρό λαό», προφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, που αναλώνονται σε σκιαμαχίες μακριά από την ουσία.

Η βάση των «νόμιμων» συνακροάσεων, όπως ονομάζουν τις παρακολουθήσεις, βασίζεται στην επίκληση της «εθνικής ασφάλειας», μια έννοια λάστιχο που ξεκινάει από το ίδιο το Σύνταγμα και προβλέπεται σε ευρωενωσιακές οδηγίες που εξειδικεύτηκαν με νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. 

Συγκεκριμένα, η εκάστοτε δικαστική αρχή (στην προκειμένη περίπτωση η εισαγγελέας) που υποτίθεται ότι ελέγχει τη «νομιμότητα» της δράσης της ΕΥΠ μπορεί να περιορίζεται σε τυπικές εγκρίσεις των αιτημάτων για υποκλοπές και παρακολουθήσεις, ερμηνεύοντας διασταλτικά την έννοια της «εθνικής ασφάλειας». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό αίτημα για παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτικό να γράφεται ούτε ο λόγος για τον οποίο κάποιος επιλέχθηκε ως στόχος! Ενώ με νόμο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, δεν είναι απαραίτητο να ενημερωθεί εκ των υστέρων αυτός που παρακολουθείται από τις μυστικές ή άλλες κρατικές υπηρεσίες. 

Οι λεγόμενες «νόμιμες παρακολουθήσεις», για τις οποίες μιλά η κυβέρνηση και βέβαια υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται σε νόμο που υπάρχει από το 1994, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια, τον νόμο 2225. Και συνεχίζουν να υπάρχουν με όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, κατά καιρούς εμπλουτίζονται από κάθε νέα κυβέρνηση και έτσι έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, όπου -με βάση τα επίσημα στοιχεία- έχουν εγκριθεί πάνω από 100.000 στόχοι σε μια δεκαετία.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η νεότερη συνταγματική πρόβλεψη για ίδρυση και λειτουργία της ΑΔΑΕ, υποτίθεται για την προστασία από τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, αποτέλεσε έναν σύγχρονο «φερετζέ», όπως επιβεβαιώνει άλλωστε η εξέλιξη των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Εκτός βέβαια από τις λεγόμενες «νόμιμες συνακροάσεις», αυτές δηλαδή που κάνει η ΕΥΠ με την κάλυψη εισαγγελικής εντολής, υπάρχουν και υποκλοπές που γίνονται έξω από το σύστημα των επισυνδέσεων, με προηγμένα λογισμικά υποκλοπής που παγιδεύουν τα τηλέφωνα, όπως το «Predator» για το οποίο γίνεται λόγος. 

Είναι βέβαιο ότι η προμήθεια ενός τέτοιου υλικού δεν άφησε αδιάφορες της ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να σκιαμαχούν για το ποιος κάνει τις πιο «νόμιμες» υποκλοπές, ας απαντήσουν σε ορισμένα καίρια ερωτήματα:

  • Είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα για τις παρακολουθήσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως Viber, Messenger, WhatsApp κ.λπ., για τις «ανάγκες» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.;
  • Είχε εξετάσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμογή τέτοιου λογισμικού στην Αγγλία και στην Ιταλία, όπως και την προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ; Ηταν στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η προμήθεια ακόμα και του συστήματος «Predator»;
  • Τελικά, ολοκληρώθηκε αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, με την προμήθεια λογισμικού «Pegasus» και «Hrisaoras»;
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...