Στην Αρμενία αποστολή του CSTO με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα

Ερεβάν, Πρωτεύουσα της Αρμενίας
Φώτο Αρχείου / Ερεβάν, Πρωτεύουσα της Αρμενίας / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Gevorg Avetisyan

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα, το Συμβούλιο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) αποφάσισε σε έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη να στείλει αποστολή με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα στην Αρμενία για εκτίμηση της κατάστασης λόγω της κλιμάκωσης στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

«Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας συμφωνήθηκε να σταλεί αποστολή του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του CSTO Stanislav Zas με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Μικτού Επιτελείου του CSTO, στρατηγού Anatoly Sidorov και εκπροσώπων των κρατών μελών του CSTO στην Δημοκρατίας της Αρμενίας για την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, τη σύνταξη εμπεριστατωμένης έκθεσης προς τους αρχηγούς κρατών στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας (που προγραμματίζεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο στο Ερεβάν) σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και την ανάπτυξη προτάσεων για αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της γραμματείας του οργανισμού.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας «αποτελούμενη από γραμματειακό προσωπικό και μέλη του στρατού του κοινού αρχηγείου για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης στη ζώνη ευθύνης του CSTO». Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τα μέλη της συνάντησης για πρόσθετα βήματα που έγιναν από τη Μόσχα με στόχο την αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε η γραμματεία του CSTO.

“Έγινε λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και υποστήριξαν τη διευθέτησή της χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πολιτικά και διπλωματικά μέσα που βασίζονται σε παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου και καθορίστηκαν σε δηλώσεις των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας στις 9 Νοεμβρίου 2020. Οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή υποστηρίχθηκαν πλήρως», σημείωσε η γραμματεία.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης συλλυπητήρια στην αρμενική πλευρά για τα θύματα των στρατιωτικών ενεργειών με τη χρήση βαρέων όπλων και τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...