Στην Αθήνα αύριο ο Ράμα μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα όπου συμφώνησε με τον Ερντογάν αναβάθμιση σχέσεων

Συνάντηση («Δείπνο Εργασίας») Κ. Μητσοτάκη με Έντι Ράμα, Πρωθυπουργού Αλβανίας, στην Αθήνα - 15/9/2020
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση («Δείπνο Εργασίας») Κ. Μητσοτάκη με Έντι Ράμα, Πρωθυπουργού Αλβανίας, στην Αθήνα – 15/9/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό, θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδια. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην Άγκυρα όπου βρέθηκε σήμερα και χτες ο Έντι Ράμα συνυπέγραψε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν τη δημιουργία Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των δύο χωρών.

«Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην Αλβανία, σε Υποδομές και Τουρισμό. Θέλουμε να ανυψώσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε νέες διαστάσεις», ενώ ανακοίνωσε και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Αλβανία, εντός τριμήνου.

Ο Ράμα ανέφερε ότι το Συμβούλιο «αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία σε μια πιο θεσμική σχέση. Προκειμένου να εργαστούμε πιο στενά, θα δημιουργήσουμε κοινές ομάδες εργασίας και θα άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση σαν ένα σώμα». Δήλωσε ακόμα ότι στη διάρκεια της συνάντησης «εντοπίσαμε ισχυρή βούληση» για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας σε Υγεία, Εκπαίδευση, Οικονομία, ενώ συζήτησαν επίσης για έργα ανοικοδόμησης από τουρκικά κεφάλαια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2020, αλλά και τη συντήρηση περίπου 500 μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Αλβανία.

Συζήτησαν και την η ενίσχυση της συνεργασίας τους στην «ασφάλεια» και τη στρατιωτική βιομηχανία.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει πέρυσι συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας όπως και το Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας, το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη σταθερή εμπλοκή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπαίδευση των αντίστοιχων αλβανικών.

Η Τουρκία επιδιώκει σταθερά να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία στα Βαλκάνια, μέσα και από τη δημιουργία βάσεων, όπως διαπραγματεύεται και με την Αλβανία, την οποία τα τελευταία χρόνια προμηθεύει με όλο και πιο σύγχρονα όπλα.

Ο Ράμα επισκέφτηκε την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και την έδρα του ομίλου «Aselsan».

Δείτε ακόμα...