Στην Αθήνα για επαφές με Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

EUROKINISSI

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προερχόμενος από την Τουρκία, όπου είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν με τον οποίο ενεργοποίησαν Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, στοχεύοντας στη σύσφιξη της συνεργασίας τους και στην Άμυνα.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων παζαριών για την προώθηση ευρωατλαντικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή από την Αδριατική έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές από την Αλβανία ανέφεραν ότι ο Ράμα θέλει να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος» και ίσως φέρει κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα σχετικά με τις προθέσεις της για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.

Ο Ράμα είχε αρχικά «ιδιωτική συνάντηση» με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος γνωστοποίησε κατόπιν ότι συζήτησαν «τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, παρουσία και του Δένδια, έγινε μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Μητσοτάκης και Ράμα φέρονται να εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Συζήτησαν ακόμη «για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και για την πανδημία του κορονοϊού και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας έχουν συμφωνήσει πρόσφατα να προσφύγουν στη Χάγη για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών. Όπως δήλωσε χτες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Παπαϊωάννου, οι διμερείς επαφές προχωρούν, αλλά οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμα στο σημείο να υπογράψουν το συνυποσχετικό, το οποίο, όπως σημείωσε, έχει χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο Κοινοβούλια. Στην κυβέρνηση δεν αναμένουν κάποια εξέλιξη πριν τις εκλογές στην Αλβανία, στις 25 Απρίλη, καθώς η επιχειρούμενη διευθέτηση με την Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στα Τίρανα.

Δείτε ακόμα...